Foto: Ger van Veen

Omarm ze!

Het rapport van Gerrit van Hofwegen over de gemeente Vlaardingen is er een van 'de slager die zijn eigen vlees keurt.' His masters voice, zeg maar. Van Hofwegen is interim gemeentesecretaris maar het rapport is gedrukt op papier van 'Van den Berg & Van Hofwegen.' Dat is een coachingsbureau in Nieuwleusen achter Zwolle. Vreemd. Wat ik altijd zeer opmerkelijk vind is het feit dat de burgemeester zowel voorzitter van het college is als van de gemeenteraad. Dat heb ik in het bedrijfsleven, waarmee de gemeente zo vaak koketteert, nog nooit gezien. Een CEO die president-commissaris is, ondenkbaar! Hoe kun je zo goed leidinggeven, met twee petten op? Die rollen bijten elkaar, omdat beide machten in principe volstrekt onafhankelijk van elkaar moeten opereren. Een bestuurlijk gedrocht en volstrekt uit de tijd.

Geachte mevrouw Jetten, beste Annemiek, gooi dat krampachtige masker toch eens af en wordt gewoon een leuke burgemeester waar iedereen van houdt

 

 

Volgens mij is deze opmerkelijke constructie geen wet van Meden en Perzen want elders in Nederland is de raadsvoorzitter niet per se de burgemeester. Als ik zie hoe mevrouw Jetten leiding aan de raad geeft tijdens termijnen, dat denk ik dat dat toch best ontspannender zou kunnen.

Investeer in sociale vaardigheden met de gemeenteraad en de pers

De laatste keer dat ik er naar keek hield zij tijdens een termijn zeer nauwlettend de klok in de gaten, waarbij zij aangaf dat de spreker 'nog 30 seconden' had. Er volgde discussie hierover waardoor die dertig seconden al snel verstreken waren. Vervolgens werd er grenzeloos in de reden gevallen en dat nam toen een enorme hoeveelheid tijd in beslag. Wat een amateuristisch gedoe! Ik zou zeggen: Geachte mevrouw Jetten, beste Annemiek, gooi dat krampachtige masker toch eens af en wordt gewoon een leuke burgemeester waar iedereen van houdt, ook en vooral de raadsleden.

Investeer in sociale vaardigheden met de gemeenteraad en de pers.

Weg met dat schoojuffrouwachtige gedoe.

Vraag eens aan Tjerk Bruinsma of Bert Blase hoe zij het deden. Doe eens wat leuks met die toch goedwillende volksvertegenwoordigers. Omarm ze!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden