De molen Aeolus wordt tijdens de Open Monumentendag in de sfeer van Moulin Rouge gebracht. Foto: Janna Spek
De molen Aeolus wordt tijdens de Open Monumentendag in de sfeer van Moulin Rouge gebracht. Foto: Janna Spek (Foto: )

Op zoek naar plekken van plezier

Peter Spek

Open Monumentendag

Het thema van de Open Monumentendag van dit jaar is 'Plekken van Plezier'. "Dat is een uitdagende titel die wellicht associaties oproept met zogenoemde meisjes en huizen van plezier, maar ons cultuur-historisch erfgoed bestaat nog uit veel meer terreinen", haast Ron Hoekstra te zeggen, lid van de organisatie van de Open Monumentendag in de haringstad.

VLAARDINGEN – Vlaardingen kent veel plekken van plezier moet Ron Hoekstra constateren. "Het bestrijkt alle cultureel-historische plaatsen, gebouwen, objecten en activiteiten die mensen plezier geven of hebben gegeven." Het thema geeft de mogelijkheid en de uitdaging om aandacht te schenken aan plaatsen en vormen van vermaak verbonden aan een gebouw of plek. "Het geeft tevens de kans om iets te weten te komen over het ontstaan, de geschiedenis en het heden van het culturele plezier", aldus Ron Hoekstra. Een duidelijke plek van plezier is natuurlijk de Harmonie en de Stadsgehoorzaal. Die zet haar deuren wagenwijd open met ieder uur een rondleiding en er is live muziek. De bar is open en voor de kleintjes is er een nostalgisch poppentheater van Aap van Poot. In 1954 kreeg de in 1790 gebouwde stellingmolen aan de Kortedijk de naam Aeolus, die verwijst naar de Romeinse god van de wind. Maar tijdens de Open Monumentendag, wordt deze Vlaardingse icoon, omgedoopt in Moulin Rouge Aeolus. De molengidsen vertellen daar op die dag alles over.

Bewonderen

Eten en drinken zijn ook kenmerken van plezier. In het verleden waren dat herbergen waar dat plezier werd gevonden. Vlaardingen kende enkele herbergen. "De bekendste plek is het Waaigat aan de historische Markt", zegt stadsarcheoloog Rutger Terluin. "Hier was tot voor kort nog de put te bewonderen waaruit meer dan 150 glazen tevoorschijn die zijn gebruikt voor het drinken van alcoholische dranken. Een plaats van plezier." Of duik in de geschiedenis van de plekken van plezier bij het Steekmuseum van Jan Anderson aan de Kethelweg 50 of in het depot aan de Willem Beukelzoonstraat 2.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden