Arjo Boerdam, midden, staat klaar om de leerlingen van de BSO onderricht te geven in de diverse scoutingactiviteiten. Foto: Peter Spek
Arjo Boerdam, midden, staat klaar om de leerlingen van de BSO onderricht te geven in de diverse scoutingactiviteiten. Foto: Peter Spek (Foto: )

Overblijven bij de scoutingvereniging

Peter Spek

Unieke samenwerking

Leerlingen van de buitenschoolse opvang van de IKC Van Kampenschool in het centrum van Vlaardingen, maken in het nieuwe schooljaar op een bijzondere manier kennis met de activiteiten van de Scoutinggroep Marnix van Sint Aldegonde.

VLAARDINGEN – "De leerlingen van de BSO Van Kampenschool waren op zoek naar een spannende opvulling van hun buitenschoolse opvang. Zij wilden buiten spelen, in de natuur dingen leren en soms vuur maken in een kampvuurkuil", zegt Arjo van Boerdam van Scoutinggroep Marnix van Sint Aldegonde.

Deuren opengezet

"Al deze dingen doen wij als scouts iedere week en dus hebben wij de deuren van ons groepshuis aan de Broekpolderweg opengezet om zo de leerlingen één keer per week deel te laten uitmaken van het Scoutingspel", aldus de Vlaardinger enthousiast.

Proef gedraaid

"Verder zullen de ongeveer twintig BSO-leerlingen in de leeftijd van zes tot tien jaar, eens per maand ook een programma aangeboden krijgen in hun eigen schoolgebouw." De afgelopen maanden is er proef gedraaid om te kijken of beide partijen zich konden vinden in de samenwerking. "Maar veel belangrijker was natuurlijk hoe de leerlingen het vonden. Dit alles is zeer goed bevallen en sommige leerlingen vroegen zelf om door te gaan in de vakantie", moest Arjo Boerdam ervaren. Voor de scoutinggroep is de samenwerking met de Van Kampenschool ook erg belangrijk.

Nieuwe leden

"De activiteiten zorgen mogelijk voor nieuwe leden en dat kunnen wij goed gebruiken en er staat een vergoeding tegenover." Arjo Boerdam vindt ook, dat hij met zijn scoutinggroep met dit initiatief een mooie maatschappelijke functie vervult. "Op de buitenschoolse opvang kunnen de leerlingen wel naar buiten, maar dat is beperkt. Op deze manier kunnen wij de leerlingen meer uitdagen en nieuwe dingen bijbrengen. Wij doen van alles op ons complex. En dat maakt die samenwerking zo bijzonder."

Ervaren leiders

De leerlingen worden niet aan hun lot overgelaten. "Tijdens het programma zijn van beide partijen twee volwassenen aanwezig. De Van Kampenschool komt met de eigen BSO leidsters en de Scouting Marnix van Sint Aldegonde levert twee ervaren leiders om het programma voor te bereiden en uit te voeren.

Convenant

Op zaterdag 14 september zal deze samenwerking officieel door beide partijen bekrachtigd worden door de ondertekening van een convenant op het terrein bij Marnix van Sint Aldegonde aan de Broekpolderweg.

https://marnix.scoutnet.nl/

Meer berichten