Het overdragen van zoveel mogelijk historische kennis is nog altijd het levensdoel van de 83-jarige Jan Anderson. Hij is daar al aardig in geslaagd. (Foto: Britt Planken)
Het overdragen van zoveel mogelijk historische kennis is nog altijd het levensdoel van de 83-jarige Jan Anderson. Hij is daar al aardig in geslaagd. (Foto: Britt Planken) (Foto: )

Streekmuseum zonder Jan Anderson

'Natuurlijk doet het pijn'

Door Britt Planken

Verzamelkoning Jan Anderson stapt over anderhalf jaar uit zijn levenswerk: Streekmuseum Jan Anderson aan de Kethelweg. Dat maakt hij exclusief bekend aan de lezers van Groot Vlaardingen.

VLAARDINGEN - Het is een primeur met een zwart randje. De 83-jarige Jan Anderson werkt namelijk noodgedwongen toe naar zijn vertrek uit het Streekmuseum en de daarbijbehorende stichting. Zijn gezondheid wordt minder; alleen dit jaar kreeg hij al vijf heftige astma-aanvallen. De Vlaardinger is vastbesloten om zijn museum en de daarbij horende collectie voor zijn 85e verjaardag veilig te stellen voor de toekomst.

Honderdduizend objecten
Als kleine jongen in oorlogstijd begon hij al met het verzamelen. Jan: "Oorlog was voor mijn soort jongens een hele spannende tijd. Na een bombardement zocht ik naar scherven en hulzen." Daarmee legde hij de basis voor het Streekmuseum, dat volgend jaar het 45-jarig jubileum viert. Inmiddels is Jan zonder twijfel de grootste verzamelaar van Nederland. Hij heeft meer dan honderdduizend objecten en honderdvijftig verzamelingen, van blikken tot speelgoed en van tabak tot brillen. Zolang het maar met geschiedenis te maken heeft. Door heel Nederland en zelfs daarbuiten maken musea dankbaar gebruik van zijn collectie en kennis. "Je hoeft bij mij maar een laatje open te trekken en je hebt een tentoonstelling", lacht Jan, die een groot deel van de objecten heeft opgeslagen in zijn pakhuis aan de Willem Beukelszoonstraat.

Betrokken Vlaardinger
Jan heeft veel betekend voor Vlaardingen, meer dan de meeste mensen zullen vermoeden. Zo nam hij nam het initiatief voor het Geuzenmonument, richtte hij de Historische Vereniging op en zorgde hij er persoonlijk voor dat onze stad een VVV kreeg. Voor zijn vele inspanningen werd hij onder andere onderscheiden met de Gouden Stadsspeld en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Naussau. Zijn leven lang combineerde hij hard werken met verzamelen en veel terugdoen voor de maatschappij, gesteund door zijn (inmiddels overleden) vrouw Rita. Hij richtte de succesvolle drogisterijketen Cency op - wat inmiddels is opgegaan in Trekpleister - en werd in 1992 zelfs Ondernemer van het Jaar. "Op dat predikaat ben ik het meest trots!", glundert Jan. "Ik kom uit een eenvoudige familie en heb alleen maar de MULO gehaald." Ondanks zijn 83 kalenderjaren is Jan nog altijd een drukke man. Hij is een vaste gast bij de IKV en een trouw lid van Rotary Vlaardingen. Daarnaast is er altijd wel iemand die iets nodig heeft uit de onuitputtelijke kennisbank in zijn hoofd of de meer dan honderdduizend voorwerpen tellende collectie. Nu is het zaak om een waardige opvolger te vinden die de schat aan geschiedenis in ere kan houden. Binnenkort vergadert Jan hierover met het bestuur van zijn stichting. Concrete plannen zijn er nog niet. "Ik bied mijn verzameling gratis aan aan de gemeenschap, maar ik wil wel dat de collectie compleet blijft!", benadrukt de museumdirecteur.

Leven in geschiedenis
Naast het levenswerk in de vorm van objecten heeft Jan ook meer dan vijftig historische boekjes uitgegeven. Daar komen er nog drie bij: over de archeologische vereniging Helinium, honderd plekken die je in Vlaardingen gezien moet hebben en nog een over zijn Streekmuseum. Als afsluiter wil Jan als hij 85 is een boek over zijn leven uitbrengen. "Natuurlijk doet het pijn om afscheid te nemen, maar ik wil de laatste jaren van mijn leven niet als een zielige oude man op een krukje in het Streekmuseum zitten." Het zal voor hem niet makkelijk worden om dit deel van zijn leven los te laten. Jan woont letterlijk in de geschiedenis; zijn woning grenst aan het museum. "Misschien zeg ik straks: ik blijf toch nog een jaartje. Maar nu met al die astma-aanvallen en heftige prednison waarschuw ik iedereen dat ik dit niet eindeloos blijf doen. Door het tijdig bekend te maken, geef ik mensen de gelegenheid om nog eens langs te komen en mij dingen te vragen."

Bezoek het Streekmuseum (inclusief Jan Anderson himself) op zaterdagen tussen 14.00 en 16.00 uur of neem contact op via jan@jananderson.nl of 010-4343843.

www.jananderson.nl

Meer berichten