De voorpagina van de ZwartWitte Vlaardinger.
De voorpagina van de ZwartWitte Vlaardinger. (Foto: )

Een sierlijk plofje op de mat

Frans Assenberg

Zwart Witte Vlaardinger

Het sympathiek periodiekje 'De Zwart Witte Vlaardinger' heeft weer een opvallende inhoud. Het blijkt een themanummer te zijn met een vriendelijke knipoog naar de Grote Kerk op de Vlaardingse Markt en dan in het bijzonder naar het Van Peteghemorgel en de bespeler ervan Aad Zoutendijk. Het bezoek aan de Orgelweek en de concerten zou beter kunnen volgens redacteur Peter de Jong.

vlaardingen - Op het literaire terrein, waarop Peter de Jong zich doorgaans beweegt, is hij zo'n beetje de enige in onze stad. Met soms moeilijk te doorgronden zinnen, die doen denken aan de songteksten van bijvoorbeeld Procol Harum, weet hij toch zijn werkstukken een bijzondere klank te geven. Inhoudelijk geeft hij figuurlijk aan dat Vlaardingen hem diepgaand aan het hart gaat en met een oppervlakkige melancholie dan wel proza van de koude grond laat hij weten dat het fabriceren van een metro tussen Schiedam en de kust de RET volslagen koud laat: "De RET denkt er geen seconde meer over na."

Haringstad

Hilarisch is de column van de enige jaren in de boezem van de oude haringstad teruggekeerde Rinus Nieuwstad over de 'voelstroken' voor blinden en slechtzienden op de Hoogstraat. Zij geven aan dat ze een kruisende straat naderen. Rinus heeft veel vragen over deze stroken en ook over de vele hindernissen die blinden op de Hoogstraat tegen het lijf lopen: "Nog meer vraagtekens had ik, toen ik hoorde dat een deel van de voelstroken vervangen werden, omdat ze niet wit genoeg waren."

Makkelijk

Ben van der Velde houdt in de Zwart Witte Vlaardinger een warm pleidooi voor de Orgelweek in de Grote Kerk. Hij stelt vast dat er naast het houden van religieuze bijeenkomsten tegenwoordig het gebouw ook wordt gebezigd voor het houden van een woningmarkt of een spinningevent. Dat is geen samenkomst van meisjes en vrouwen waar zij plachten te spinnen, en waar voor de gezelligheid ook jongens en mannen kwamen, maar het is het trainen op een hometrainer begeleid door harde, snelle muziek (Dikke Van Dale) voor een goed doel. Ben: "Al snap ik het niet, ik heb daar geen enkel bezwaar tegen. Van mij mag de Grote Kerk zo veel mogelijk gebruikt worden. Als de markt het maar niet overneemt! Maar hoe kijken wij als Vlaardingers tegen de Grote Kerk aan? Ja, dat kan natuurlijk vanaf het terras van café Stam, dat is de makkelijkste manier." Wel wil hij dat meer mensen genieten van de Orgelweek. Eindredacteur Peter de Jong ging erheen: "Ik richtte des avonds mijn schreden in alle kalmte naar de Grote Kerk. De mate van rust die de orgelconcerten kenmerken hadden een louterend effect op de anderszins overgejaagde haast waarmee de moderne tijd mij dwingt door het tegenwoordige leven te rennen." Een 'letterkunstig' moment in time dus! En dat maakt de Zwart Witte Vlaardinger het lezen waard.

Meer berichten