Op de voorgrond Lia van Gemert, geflankeerd door Martin Verweij(links) en Aad Kaptein van de volkstuinvereniging Dr.Moerman.Foto: Eric van Straaten
Op de voorgrond Lia van Gemert, geflankeerd door Martin Verweij(links) en Aad Kaptein van de volkstuinvereniging Dr.Moerman.Foto: Eric van Straaten (Foto: )

Er gaat niets boven je eigen groenten

Peter Spek

Volkstuinvereniging viert oogstfeest

Het zelf kweken van groenten op een eigen volkstuin wordt steeds populairder. Ook bij de Vlaardingse volkstuinvereniging Dr. Moerman. Omdat te laten zien organiseert de volkstuinvereniging aanstaande zaterdag een oogstfeest op het complex aan de Ary Koplaan aan de rand van de Westwijk.

VLAARDINGEN – "Tomaten die smaken zoals vroeger zo gewoon was, aardappels, gewone Nicola's, maar dan alsof ze in room zijn gekookt. Aardbeien, druiven, courgettes, alles even smakelijk en vrij van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het klinkt als een cliché maar iedereen weet, er gaat niets boven zelf opgekweekte groenten", zegt Lia van Gemert van de Vlaardingse volkstuinvereniging Dr. Moerman vol enthousiasme.

Verjongen

"In de grote steden hebben volkstuinen inmiddels lange wachtlijsten. Het is in om je eigen groenten en fruit te kweken en je tijd door te brengen in die groene omgeving met natuurlijke producten. Ook onze volkstuindersvereniging is aan het verjongen en trekt steeds meer leden die een bewuste keuze maken zelf op een biologische manier het eten te verbouwen."

De volkstuinder is tegenwoordig boer op 150 vierkante meter, volledig autonoom en zelfvoorzienend. "Onze oude garde, bron van kennis en een mededeelzame vraagbaak voor veel beginnende volkstuinders, is op enig moment helaas genoodzaakt om afscheid te nemen van hun gekoesterde lapje grond. Hiermee is ook de vereniging aan het veranderen. Je boert op je eigen landje maar de voorzieningen deel je in gezamenlijkheid", zegt Lia van Gemert.

Multicultureel

"Zo zijn er machines voor het zware werk en een kantine met regelmatige openingstijden, waar bezoekers van onder andere het naastgelegen revalidatiecentrum Marnix voor ouderen een kopje koffie of thee kunnen drinken, via een wandelingetje langs ons schitterende complex", aldus Lia, die opmerkt dat het ledenbestand bestaat uit een afspiegeling van de multiculturele samenleving.

Meer berichten