Foto:

Het was even slikken

Vlaardingen gaat uitbundig in de komende maanden onder leiding van Jan Wilmer, van de Stichting Nationale Gedenkdagen, 75 jaar bevrijding herdenken en vieren. Ik was vorige week in Saint-Aubin-sur-mer, een dorpje in Normandië aan de Atlantische kust en daar is dat feit al herdacht op 6 juni, toen de invasie van Canadese militairen daar plaatsvond. Het was even slikken daar op het strand van Saint-Aubin-sur-mer, waar op 6 juni 1944 een leger van vooral jonge Canadezen aan land kwam om een begin te maken aan onze bevrijding. Alles staat daar nog in het teken van deze invasie. Een rondleiding vanuit het museum Juno Beach, bracht mij op het strand, waar de invasie daadwerkelijk plaatsvond. In onze groep ook een Canadees echtpaar, dat speciaal naar deze plaats was gekomen om een gesneuvelde landgenoot te herdenken. Na de uitleg van de gids en het verhaal wat de Canadese soldaten konden verwachten op het strand, liep de Canadees zonder zijn vrouw richting de vloedlijn.

Hij vouwde zijn handen, keek strak naar de zee en sprak duidelijk zichtbaar maar onverstaanbaar enkele woorden

 

Zocht wat steentjes en vormde daarmee een kruis op het zand. Ik bleef even staan en niet veel later knielde hij op het zand voor het net gevormde kruis van steentjes. Vouwde zijn handen en keek strak naar de zee en sprak duidelijk zichtbaar, maar onverstaanbaar enkele woorden. Vervolgens boog hij zich voorover en ging languit op het zand van het stand liggen met zijn armen gestrekt. Dat was wel even emotioneel om te zien en duidelijk was ook dat het echtpaar een dierbaar familielid, die in de strijd tegen de Duitsers, was omgekomen, op deze manier wilde herdenken. Het indrukwekkende tafereel duurde hooguit een kleine minuut, daarna stond hij op en klopte bijna achterloos het zand van zijn jas.
Daarvoor was hij helemaal uit Canada naar Saint-Aubin-sur-mer gekomen, dat was meer dan duidelijk te zien aan zijn lichaamstaal. Hij sloot zich daarna weer bijna onopvallend aan bij zijn vrouw en liepen zwijgend het stand verder op. Op een gedenkteken aan het strand was de tekst te lezen, dat de eerste Canadese soldaten op het strand bij Saint-Aubin-sur-mer geen enkele kans hadden deze missie te overleven. Binnen vijf minuten werden enkele honderden soldaten door het Duitse afweergeschut gedood. Wie weet bevond het dierbare familielid zich wel onder deze eerste slachtoffers van dit Canadees echtpaar.


Alleen daarom moet Vlaardingen straks stilstaan bij 75 jaar bevrijding en vooral even terugdenken aan alle gesneuvelde militairen bij de invasie in Normandië en dit Canadees echtpaar.

Meer berichten