Frank Tomeï in het Oranjepark, op de plek waar het Zomerterras 20 jaar geleden begon. (Foto: Bart van der Linden)
Frank Tomeï in het Oranjepark, op de plek waar het Zomerterras 20 jaar geleden begon. (Foto: Bart van der Linden) (Foto: )

Zomerterras is populairder dan ooit

Bart van der Linden

Festival viert 20-jarig bestaan

Het Zomerterras deelt graag cadeautjes uit. Zo ook dit jaar, getuige het wederom rijkgevulde programma. Vanaf vrijdag 16 augustus, drie weekenden lang, wordt het weer één groot feest voor de Vlaardingers. Organisator Frank Tomeï, al vanaf de start bij het populaire muziek- en cultuurfestival betrokken, laat zijn licht schijnen over 20 jaar Zomerterras.

VLAARDINGEN – Het Oranjepark, zondagmiddag, anderhalve week voor de start van alweer een editie van het Zomerterras. Frank Tomeï wijst naar een stuk grasveld, een eindje verderop, ingeklemd tussen bomen, een bruggetje een een sloot. "Daar begon alles. Een klein festival vanuit twee containers." We spreken over het jaar 2000. "Het gekke is dat ik geen foto's meer heb kunnen vinden van dat jaar. Toen had je natuurlijk ook nog niet zoveel mobiele telefoons", lacht Tomeï. Ook eind vorige eeuw was er al een kleinschalig festival. "Van 1990 tot en met 1999 hadden we 'Het Hof van Spektakel', onder leiding van Kees Lesuis, nu directeur van het Oerol Festival. Dat was één weekend muziek, theater, poëzie en beeldende kunst," zegt Tomeï. Hij had toen niet kunnen bevroeden, dat twintig jaar later het Zomerterras uit zou groeien tot een naam van importantie. Het merk 'Zomerterras' staat al jaren stevig op de kaart. Dat was ook één van de doelen, toen Tomeï het festival in 2000 in de steigers zette. "In 2002 werd ik gekoppeld aan Rob Roos, nu directeur van Theater aan de Schie. Van hem heb ik veel geleerd." Het festival groeide met de jaren. Waar eerst muziek nog de basis vormde van de programmering, werd dit later uitgebreid met theater, dans en kunst. Tomeï: "In de jaren 2005 tot en met 2009 zaten we op ons hoogtepunt, met vier weekenden lang muziek, theater, een openluchtbioscoop en Zomerterras Concoursen." Maar de crisis ontnam het Zomerterras vervolgens zijn glans. Het budget ging omlaag, er werd gesneden in het programma en vier weekenden werden er uiteindelijk drie. Stoppen heeft Tomeï echter nooit overwogen. "Wel werden we gedwongen om anders te gaan denken en om samen te werken met andere partijen." Het leverde onder meer een innige samenwerking op met de Stadsgehoorzaal en de Kroepoekfabriek. Ook de veiligheid werd een issue en ja, ook tijdens dit gesprek ontkomen we er niet aan. Tomeï is er niettemin heel stellig over. "We hebben er destijds voor gekozen om het hele terrein te omhekken, zodat iedereen met een gerust gevoel kan genieten van de sfeer en de optredens. En veiligheid hangt voor mij ook samen met de aard van de programmering, die bewust divers en ontwapenend is." Uitbreiding van het festival is niet aan de orde. "We blijven op dit niveau." Voor Tomeï blijft het Oranjepark een ideaal terrein voor een, zoals hij het zelf omschrijft, 'familiefestival' en 'ontmoetingsplek'. Waar verschillende doelgroepen elkaar ontmoeten en waar het programma leidend is. "De uitdaging zit 'm er in dat we elk jaar een kwalitatief nóg betere programmering willen neerzetten dan het jaar ervoor."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden