Maatje van der Hoek bij een fraaie foto van de VL 172 'Clara' waar haar vader op voer (Foto Frans Assenberg).
Maatje van der Hoek bij een fraaie foto van de VL 172 'Clara' waar haar vader op voer (Foto Frans Assenberg). (Foto: )

'Ja, hij bracht wel haring mee'

Frans Assenberg

Maatjeswand heeft nu een Maatje

Museum Vlaardingen heeft weer een naam kunnen bijschrijven: Maatje van der Hoek. Op 8 juli werd ze 80 jaar en dat feit wilde haar familie graag 'voor de eeuwigheid' vastleggen. Daarom werd onlangs haar naam op de 'Maatjeswand' van Museum Vlaardingen geplaatst, een geschenkje van de familie: 'Als eerbetoon aan haar en haar afkomst.'

vlaardingen - Maatje van der Hoek is geboren en getogen in Vlaardingen en woont nog steeds op de plek in het Westnieuwland waar zij haar jeugd doorbracht. Haar 1e vader, Bram van der Hoek, was vroeger een bekende voetballer van Fortuna. Hij heeft volgens Maatje nog deel uitgemaakt van het Nederlands Elftal. In het boek 'Fortuna 1904 – 1984' is Bram van der Hoek inderdaad op een foto uit 1927 te zien als lid van het 2e elftal van Fortuna. Na een scheiding kreeg Maatje een 2e vader, Arie Boer. Zij is dan nog een peuter zodat zij aan haar eerste vader geen herinneringen heeft. Maatjes 2e vader voer op de logger VL 172 'Clara' van de VMV, de Visserij Maatschappij Vlaardingen met als schipper Kees Poot. Ook op andere schepen voer hij, bijvoorbeeld op de VL 83 'De Nieuwe Maas'. Zij zegt over haar vader: "Hij ging meestal twee weken met een logger naar zee om te gaan 'trawlen'. Een wijze van vissen met een sleepnet, de trawl (een kegelvormig net dat achter een schip aan, over de bodem van de zee gesleept wordt voor de vangst van bodemvis of haring f.a). Meestal voer hij al in mei uit, of juni. Dat lag aan het weer. Als hij naar zee ging mochten we altijd als kind meevaren. We voeren dan naar Hoek van Holland. We werden dan met de loods eraf gehaald. Als het dan mooi weer was bleven we de hele dag aan het strand. Als er genoeg vis was bleef mijn vader, een lieve en leuke man, lang weg. Volgens mij visten zij dan op haring en later dat jaar op platvis, schol, schar enz. Ja, hij bracht wel haring mee als hij tuis kwam. Ik bracht dan nog wat bij de buren met grote gezinnen, drie haringen naar die en drie naar die. Daar waren ze altijd erg blij mee. Die haring was puur. Ja, ik vind haring wel lekker. Aan het eind van de rit gingen mijn vader nog naar Dieppe om daar te vissen. Dan was het klaar met de visserij."

Boeten

Maatjes moeder was boetster en repareerde de haringnetten. "Dat deden wij in gezelschap van andere meisjes op een weiland waar de netten te drogen hingen of op de zolder van een pakhuis, de boetschuur." Maatje ging naar de Van Kampenschool in het Westnieuwland en speelde met vriendinnetjes: "Ik ging wel eens met mijn vader mee naar zijn werk op de Koningin Wilhelminahaven, ook wel de Nieuwe Haven genoemd. We speelden daar dan met vriendinnetjes. Ik was een sodemieter hoor. Na de lagere school ging ik naar de Huishoudschool bij station Vlaardingen-Oost en naar de VGLO. Ik heb later ook nog bij de Schiedamse Distilleerderij van Herman Jansen gewerkt. Dat was leuk werk met die meiden. We namen wel eens een slokje, haha!"

 

Meer berichten