De dames en heren van 'Koor 4Fun Naaldwijk' hebben het wel naar hun zin zo te zien (Foto Frans Assenberg).
De dames en heren van 'Koor 4Fun Naaldwijk' hebben het wel naar hun zin zo te zien (Foto Frans Assenberg). (Foto: )

Is Varend Corso aan verandering toe?

Frans Assenberg

Samen met het Zomercarnaval?

Het Varend Corso 2019 had als thema WOW! Dat viel een beetje tegen, dat WOW want er was eigenlijk weinig nieuws te beleven aan de voorbijvarende bootjes. Niettemin was het een kostelijk schouwspel.

vlaardingen - Het moet een enorme klus zijn geweest om alles in orde te krijgen en op tijd te laten verlopen. Zelf bekeek ik met mijn vrouw vanwege een verjaardag het festijn gezeten op het gras van de Poelmolenweg bij Naaldwijk. Het was er enorm druk. Benieuwd waren wij naar de Vlaardingse boot die werd aangekondigd op een ons vanaf het water vriendelijk toegeworpen folder met de namen en dergelijke van de deelnemers erop. Het bleek nummer 4 te zijn, een muziekboot. Op apart meevarende plank stond vermeld dat De Vlaardingse Muiters erop zaten. Zij hielden zich echter rustig, althans toen men ons voorbij voer. Succes oogst een frisse jongeman in de leeftijd van een student gezeten in een solarboot (met zonnepanelen). Minzaam nam hij de complimenten in ontvangst. En dan de prachtige Chinese Drakenboot. Een kunstig samengestelde uit de kluiten gewassen draak met een vuurspuwende kop. Het lijf van het fabeldier bestond uit rode pepers (volgens mij) en veelkleurig paprika's. Leuk!

Duit voor een schuit

Om de kosten te drukken collecteerden narren met een emmer: 'Een duit voor de schuit'. In het begin van het tijdperk Varend Corso keken toeschouwers nogal vreemd op, die inzameling, maar dat is nu volledig geaccepteerd. Kilo's aan munten haalde men op. De laatste jaren wordt het geld door een beveiligingsbedrijf verwerkt en geteld. Pinnen kan ook. Terug naar de boten. Er verschijnt een man in een bootje. 'Kindercorso' staat op een bordje. Het bootje sleept een aantal kleine boten dat met veel bloemen zijn versierd. Kinderen dansen er onverdroten door. Op een boot van een organisatie van schooltuintjes valt te lezen: 'slechts 5% van de kinderen heeft een schooltuintje'. Een vaartuig van Gemeente Den Haag is een kleurrijk geheel. Hier ook weer paprika's, zonnebloemen, paarse bloemen, blauwe bloemen en andere bloemen (waarvan ik de naam niet van!). Boot nummer 20 is eigenlijk een beetje lelijk. Planten lijken het schuitje te overwoekeren. Volgens de folder zijn het anthuriums. Een wirwar van slangen geven het vaartuig een rommelig aanzien. De volgende scheepjes zien er mooier en dynamischer uit. Niettemin ontbreekt algemeen gezien de verrassing, het spectaculaire element van bouwsels zeg maar die plots uit het niets omhoog komen. Mogelijk is de organisatie toe aan een bezinning op het vlak van thema's. Misschien moeten ze eens nadenken over een samenwerking met het Rotterdamse Zomercarnaval? Het moet toch een verrassing zijn om die vrolijk dansende Antilliaanse en andere schonen door de Westlandse wateren te zien varen? Of is dat te werelds voor de ingetogen tuinders? Kom op joh! Bel ze eens...

Meer berichten