Een stoere krijger en enkele bewoners uit het middeleeuwse Vlaardingen kwamen langs bij De Slag (Foto Frans Assenberg).
Een stoere krijger en enkele bewoners uit het middeleeuwse Vlaardingen kwamen langs bij De Slag (Foto Frans Assenberg). (Foto: )

Nieuwe traditie met vlag en souvenirs

Frans Assenberg

Expo De Slag bij Vlaardingen

Het is alweer een jaar geleden dat Vlaardingen zich in de kijker speelde met een enorm spektakel. Tienduizenden mensen zagen toen hoe de stad De Slag bij Vlaardingen op 29 juli 1018 herdacht. Als het aan het lokale gemeentebestuur ligt, zal Vlaardingen de komende jaren daaraan steeds worden herinnerd. Daartoe werd onlangs een vlag opgehangen bij Museum Vlaardingen. Een traditie als alles meezit.

vlaardingen - Speciaal voor de 'Dag van de Slag' opende Museum Vlaardingen afgelopen maandag zijn deuren voor alle Vlaardingers. De toegang was die dag voor iedereen gratis, zodat bezoekers de officiële opening van de fraaie tentoonstelling 'De Slag geslagen. Souvenirs van De Slag bij Vlaardingen 2018' konden bijwonen. Het museum en het college van B & W blikte daarmee nog één keer terug op de viering van die gezellige manifestatie. Er is een selectie gemaakt uit duizenden foto's van dat evenement, aangevuld met voorwerpen en souvenirs.

Directeur Léanne Selles vond de opening leuk en een bijzondere dag: "Lekker druk. Ik vond al snel dat we 29 juli moesten herdenken en die datum in Vlaardingen vast moesten blijven houden. Er werd ook gewerkt aan een fotoboek van een terugblik in Vlaardingen en het idee was om dan ook op 29 juli in het museum een fototentoonstelling te organiseren. We kunnen er dan ook een expositie erbij doen met allerlei voorwerpen en souvenirs. Ik vind het een mooie en leuke verzameling. Het geeft een veelzijdig en goed beeld hoe de festiviteiten zijn geweest." Naast deze mooie zaken werd als opening een grote vlag gehesen aan een paal in de Westhavenkade. "De vlag is gemaakt door Wibo Broek van b-creative! Alle elementen zitten erin die met de herdenking van De Slag bij Vlaardingen te maken hebben: het blauw geeft de drie belangrijke watergebieden aan van deze omgeving, het geel is de kleur van het land waar de V in zit van victorie, de drie strepen verwijzen naar Dirk de Derde en de leeuw is van het wapen van Vlaardingen." Vooralsnog zijn er drie vlaggen gemaakt. "Eén voor bij het museum, één voor het Stadhuis en één voor aan de Grote Kerk. Of de vlag te koop is? Het zou kunnen als er vraag naar is om hem in productie te brengen, ja." In het najaar zijn er weer nieuwe tentoonstellingen in Museum Vlaardingen zoals één door kunstenaar Elly Dijkshoorn over de boerderij van Moerman en de tentoonstelling 'Nieuwe Vlaardingers' van Marleen Bos.

Toekomst

Yvonne Batenburg van de stichting 'Vlaardingen 1018' zei in haar speech dat zij en haar mensen de komende 5 jaar de ontwikkelingen in Vlaardingen op de voet zullen volgen. "Tot het moment dat we in 2023 vieren dat de stad 750 jaar stadsrechten heeft. De eerste stap is 'Vlaardingen Ontluikt' en die bestrijkt de periode 1018 – 1273. Het is dan de tijd van de riddertoernooien en het opbloeiende middeleeuwse leven. Dat gaan we vieren."

Meer berichten