Ria Bronsema, uitkomend voor het nationale team, in actie op het Vlaerdinghs Maetjes toernooi (Foto Peter Spek).
Ria Bronsema, uitkomend voor het nationale team, in actie op het Vlaerdinghs Maetjes toernooi (Foto Peter Spek). (Foto: )

Een Frans Vlaerdinghs Maetjes toernooi

Peter Spek

Jeu de boules voor iedereen

De sfeer was die van die kleine Franse dorpjes, waar rond het kerkplein door de plaatselijke inwoners en beschermd door platanen voor de brandende zon, jeu de boules wordt gespeeld. Eigenlijk ontbrak een pittoresk Frans kerkje bij het Vlaerdinghs Maetjes toernooi van de jeu de boulessclub Vlaardingen en eveneens een straatnaambordje aan het begin van de Watersportweg, met Route des sports nautiques.

VLAARDINGENOp het middenterrein werd er geanimeerd gekletst door de deelnemers in afwachting van de wedstrijd. Voorzitter Hans van Gils liep met een brede glimlach rond. "Dit is toch een geweldige sfeer. Kijk al die deelnemers eens die rustig zitten te wachten op het begin van hun wedstrijd en even met elkaar herinneringen ophalen." Het zonnige weer verhoogde de Franse sfeer bij dit voor de regio grootste jeu de boulestoernooi. "Dat is met 214 deelnemers inderdaad het geval en meer deelnemers kunnen wij niet verwerken op onze 54 banen."

Juweeltje

De accommodatie van de Vlaardingse club is een juweeltje. "Wij zijn daar zeer trots. Dat heb ik burgemeester Annemiek Jetten, die het toernooi kwam openen, ook gezegd, maar daar steken wij wel veel vrijwilligers werk in", aldus Hans van Gils, die zich een jaar of tien geleden door een ex-collega liet overhalen een kijkje te komen nemen bij de jeu de boulesclub. "Ik was meteen zo enthousiast, dat ik er niet meer ben weggegaan en toen de plek van de voorzitter vrij kwam, werd er gelijk naar mij gewezen." Hans van Gils wil de club in Vlaardingen meer bekendheid geven. "Dat gaan wij doen met een toernooitje op het nieuwe stadsstrand aan het einde van de Oosthavenkade op zaterdag 24 augustus en met onze open dag op woensdagmiddag 11 september. Iedereen is daar welkom om eens kennis te maken met onze club, maar ook met onze sport."

Prachtige accommodatie

Met trots laat Hans van Gils ook zien, dat zijn club bijna energie neutraal werk, met op het dak tientallen zonnepanelen en led verlichting in het boulodrome. "Burgemeester Annemiek Jetten was zo onder de indruk, dat zij voor gaat stellen om met de gemeenteraad een keer te komen spelen om ook de gemeenteraadsleden te laten zien wat voor prachtige accommodatie hier staat." Overigens kan het complex ook gebruikt worden voor familiefeestjes of bedrijfsuitjes. "Jeu de boules is erg toegankelijk. Iedereen kan het spelen en het is goed voor het onderlinge sociale contact." De deelnemers kwam niet alleen uit Vlaardingen, maar uit de hele regio en ver daarbuiten, dat werd gewonnen door Iwan Gard en Bas Benneker van PUK uit Haarlem. Op de tweede plaats eindigde het duo Marco van Zijderveld en Kees Koogje van ABA Rijswijk en derde werden Dennis van Lent en Davey Kooiman een mix van Genebos uit België en L'Esprit uit Schiedam.

 

Meer berichten