Bert Blase heeft net de ambtsketen over gedragen aan Annemiek Jetten. (Foto: Cees Groen)
Bert Blase heeft net de ambtsketen over gedragen aan Annemiek Jetten. (Foto: Cees Groen)

Annemiek Jetten beleeft vandaag haar eerste dag als burgemeester van Vlaardingen

VLAARDINGEN – Vandaag is Annemiek Jetten waarschijnlijk nog wat aan het bijkomen van alle indrukken van gisteren. Vlaardingen heeft met haar na drie jaar weer een kroonbenoemde burgemeester. 

In een afgeladen Grote Kerk werd 'mr. Annemiek Jetten MSc', tijdens een speciale buitengewone openbare vergadering, beëdigd en geïnstalleerd tot nieuwe burgemeester van de gemeente Vlaardingen. 

Wijze les

Onder begeleiding van doedelzakmuziek kwam ze met haar echtgenoot Rob en haar twee kinderen Thom en Pia de kerk binnen lopen.

Na toespraken van stadsdichter Look J. Boden, Commissaris van de Koning Jaap Smit, gemeenteraadslid Jacky Silos-Knaap, was het tenslotte locoburgemeester Arnout Hoekstra die Jetten een wijze les meegaf: 

"Laat u niet gek maken, maar richt u op de stad. Politiek kan vaak kil zijn, maar er is altijd omzien naar elkaar." 

Haring

Hoekstra gaf verder aan dat ze al eens stage had gelopen bij oud-burgemeester Tjerk Bruinsma. En hij verklapte ook dat ze niet van haring houdt. Maar, zo stelde Jetten haar toehoorders meteen gerust, "daar moeten we nog iets op verzinnen". 

Aanleiding voor haar om te solliciteren waren uiteraard de familiebanden met Vlaardingen (echtgenoot Rob komt er vandaan) en de opgaven waar Vlaardingen de komende jaren voor staat. 

Problemen

"De specifieke bevolkingssamenstelling met een daaraan gekoppeld opleidingsniveau, krappe budgetten, werkgelegenheidsproblematiek en ook andere grootstedelijke problemen zijn de uitdagingen waarvoor wij ons gesteld zien." 

Ze wil een ambassadeur zijn van en voor Vlaardingen, waarbij ze in eerste aanzet streeft naar een veilige stad. "Dat is een voorwaarde voor het welbevinden van haar inwoners, maar tevens zeer van belang voor economische voorspoed en ontwikkeling."

Uitdagende stap
 
Niet alleen van elkaar leren, maar met elkaar, is haar motto. Essentieel is de samenwerking, zo benadrukt ze in haar openingsspeech.

Ze gaat van de plattelandsgemeente Sluis, naar 'een van de oudste bewoonde gebieden van Nederland'. "Een geschiedenis die teruggaat naar de archeologisch genoemde Vlaardingencultuur en Vlaardingentijd."

Uitdagende stap

Ze heeft zin om in Vlaardingen aan de slag te gaan en spreekt van "een mooie en uitdagende stap'."

Door Bart van der Linden 
 

Meer berichten