Marjon Hoogendijk voor haar kunstwerk van 4 bij 12 meter dat ze onlangs restaureerde. (Foto: Bart van der Linden)
Marjon Hoogendijk voor haar kunstwerk van 4 bij 12 meter dat ze onlangs restaureerde. (Foto: Bart van der Linden) (Foto: )

Kunstwerk in de stijl van Rembrandt

Bart van der Linden

Restauratie De Morgenwandeling

Wie langs De Morgenwandeling in de Rembrandtstraat loopt, ziet nog altijd een kunstwerk waarop je je eigen verbeelding kunt loslaten. Kunstenares Marjon Hoogendijk schilderde het ongeveer 20 jaar geleden in opdracht van bewoners op een oud schoolgebouw en restaureerde het onlangs in twee maanden. Een lelijke muur werd een muur vol verhalen.

VLAARDINGEN - "Kinderen die een blik op de toekomst werpen." Het is het antwoord van Marjon Hoogendijk op de vraag waar de kinderen op de muurschildering naar kijken. Wat hun gezichtsexpressies zijn, zal altijd een mysterie blijven. Kijken ze hoopvol, verwonderd, of misschien wel verdrietig? "Identiteit is niet belangrijk", zegt Hoogendijk hierover. Anders gezegd: ieder kind is gelijk en iedereen kijkt anders naar de toekomst. "Maar ze zijn wel verbonden met elkaar", legt Hoogendijk uit. "Het is een beweging naar de toekomst." Ze laat de interpretatie over de boodschap van haar werk achterwege. "Iedereen moet zijn of haar vrije invulling er aan geven. Ik hoop dat het verwondert en inspireert." De 'Vlaardingse Nachtwacht' biedt net als het meesterwerk van Rembrandt volop gespreksstof. "De Morgenwandeling is de tegenhanger van De Nachtwacht. Wachten is stilstand en wandeling is beweging. En nacht is het tegenovergestelde van morgen." De Vlaardingse vertelt met passie over haar muurschildering van 4 bij 12 meter groot, die ze in zachte kleuren schilderde op cementgebonden platen en waar ze één jaar aan werkte. Ze gebruikte een speciale frescotechniek, die ze in Italië leerde toepassen. "Hierbij schilder je op een kalkachtige, vochtige ondergrond waarbij de verf als het ware 'ademt'." Bij het vervaardigen van de muurschildering, waar ze ook werkte met lichtinval, stonden kinderen uit de buurt model. "Ik heb hen destijds gevraagd om mee te helpen. Ik maakte eerst schetsen van ze in mijn atelier." Zittend onder een boom kijkt Hoogendijk nog altijd met veel trots naar haar werk. Als klein meisje van 4 jaar wist ze al dat ze iets met kunst wilde gaan doen. "Het voelde zo voor mij", zegt ze. Ze heeft een voorliefde voor muurschilderingen. "Ik heb altijd iets met muren gehad. Maar ook met plafonds en oude gebouwen." Hoogendijk wil met haar kunst altijd vernieuwend zijn. "Ik maak mijn werken uit de gedachten die ik krijg. Ik probeer altijd innovatief te zijn." Ze reisde voor haar werk onder meer naar Italië en Spanje. En altijd blijft er die link met Rembrandt. Ze kan niet ontkennen dat Rembrandt een grote inspirator voor haar is geweest. "Hij was voor zijn tijd heel vernieuwend en ik hou van de stijl hoe hij schilderde." Daarbij komt dat het kunstwerk hangt in de Rembrandtstraat en geïnspireerd is op De Nachtwacht. "Dat het in de Rembrandtstraat hangt is puur toeval", lacht ze. "Ik hoop door mijn kunst de sfeer te verbeteren in een wijk." Op www.mar-jon.nl (binnenkort in een nieuw jasje) staat meer werk (ook te koop) van de kunstenares. Een mail sturen kan ook: met@mar-jon.nl. Volgend jaar gaat ze weer les geven, in haar atelier op de Maassluissedijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden