Het Arsis Handbell Ensemble, dat muziek maakt met voornamelijk handbellen.
Het Arsis Handbell Ensemble, dat muziek maakt met voornamelijk handbellen. (Foto: )

Bijzondere cd met muziek over klokken

Peter Spek

Presentatie op 12 augustus

Nog voordat de cd Bells Forever, met een bijzondere verzameling van muziek over klokken en een terugblik op negen succesvolle jaren Vlaardingse Beiaardweken, wordt gepresenteerd, staat dit schijfje al aardig in de belangstelling.

VLAARDINGEN – Vlaardinger Ben van der Linden, de man die de Beiaardweken in Vlaardingen organiseerde, maar twee jaar geleden de handdoek in de ring moest gooien omdat er onvoldoende financiële middelen meer waren om dit bijzondere muziekevenement op de historische Markt voort te zetten, bedacht het idee om enkele hoogtepunten van die Beiaardweken op een cd te zetten.

Topmuzikanten

"In die negen jaar van de Beiaardweken heb ik kunnen zorgen voor topmuzikanten. Vooral de muzikanten die ik heb uitgenodigd voor een bepaald thema, waren van wereldklasse en ik vond het wel een goed idee om die op een verzamel cd te zetten", aldus Ben van der Linden. Ook wist de voormalige pianist van Paul van Vliet, dat Jules de Corte een fervent liefhebber was van beiaardmuziek en daar ook nummers over had geschreven. "Ik kwam in contact met Piet Tullenaar van Beeld en Geluid in Hilversum en hij vond een nog niet uitgegeven nummer van Jules de Corte met als titel 'De Beiaardier van Vlissingen', een lied uit 1958. Een gouden greep." Dit nummer staat pontificaal op deze cd. Ben van de Linden was onlangs te gast in het radioprogramma Volgspot op Radio 5 en hij draaide dit nummer.

"De reacties waren niet van de lucht. Veel media zagen hier wel een verhaal in, van dit nog onbekende nummer van de in 1996 overleden Jules de Corte, die zeker meer dan 3000 nummers heeft geschreven, waarvan maar een klein deel op een plaat of een cd is verschenen", aldus Ben van der Linden. De Vlaardinger zegt dat de cd géén carillon-cd is maar een bijzondere verzameling van allerlei muziek die over klokken gaat. "Van handbells, piano, wijnglazen, klassieke zang, cowbells en orgel, tot elektronisch werk, chanson, jachthoorns, volksmuziek, barok en pop."

Meer berichten