Raadsleden Ben Vuijk (links) en Gilles Pappes (rechts) reiken Wethouder Bart de Leede hun "impressie van de stad" uit. (Foto: Britt Planken)
Raadsleden Ben Vuijk (links) en Gilles Pappes (rechts) reiken Wethouder Bart de Leede hun "impressie van de stad" uit. (Foto: Britt Planken) (Foto: )

Vlaardingen verloedert rustig verder

De kwaliteit van de buitenruimte is voor veel Vlaardingers een doorn in het oog. Scheve palen, kapotte tegels en dan is er ook nog het structurele afvalprobleem. De fractie van ONS.Vlaardingen trok gewapend met een camera door de straten en legde tal van heikele punten vast in een 'impressie van de stad'. Maandag werd het boekje met voorbeelden van stadsverloedering uitgereikt aan wethouder Bart de Leede.

Door Britt Planken

VLAARDINGEN - Je hoeft niet ver te lopen om met eigen ogen te zien waar de fractie van ONS.Vlaardingen het over heeft. In vrijwel iedere wijk zijn de sporen van het sobere onderhoudsbeleid terug te vinden en in besloten Facebookgroepen zoals 'Vlaardingen Veilig' plaatsen burgers wekelijks foto's van een armoedig straatbeeld. Het doet duidelijk afbreuk aan de trots die men voor de stad voelt en leidt tot veel kritiek op het stadsbestuur en de handhavende ambtenaren. Maar als de problemen zo duidelijk zijn, waarom is zo'n boekje dan nodig? ONS.Vlaardingen raadslid Ben Vuijk legt uit: "Een deel van de problematiek is wat ik laaghangend fruit noem; issues die je gemakkelijk en snel kan verhelpen. Vooral het centrum, wat toch het aanzicht van onze stad is, zou prioriteit moeten krijgen. Op het Liesveld staat bijvoorbeeld een prullenbak al meer dan een half jaar scheef en wij begrijpen echt niet waarom. Het lokt juist meer verloedering uit. Met dit boekje hebben we iets om na het reces op terug te komen." Wethouder Bart de Leede, verantwoordelijk voor de openbare ruimte, binnenstad en afvalinzameling, maakte vlak voor zijn vakantie tijd om het boekje in ontvangst te nemen. "We zijn tijdens de crisis te ver doorgeslagen in bezuinigingen op onderhoud", reageert hij op de geïllustreerde problematiek. Het stadsbestuur besloot daarom om driehonderdduizend euro extra te investeren in het onderhouden van de buitenruimte. Dat zijn heel wat euro's, maar wat het oplevert valt te nuanceren. "Het moet van C naar B. Oftewel, van sober naar voldoende", zegt De Leede. Bovendien zal het nog even duren voordat de vastgestelde investering zijn vruchten afwerpt. Er moet eerst een nieuwe aanbesteding worden gedaan en de extra mankrachten gaan pas in de zomer van 2020 aan de slag. Daarnaast moet er onderscheid worden gemaakt tussen het afvalprobleem en de stadsverloedering. De Leede: "Het afval naast de containers is een mentaliteitskwestie. Het is schandalige gedrag dat vraagt om een lange termijn aanpak met meer handhaving, voorlichting en boetes. Vooral het plaatsen van grofvuil begrijp ik niet, dat wordt immers gratis opgehaald. De stadsverloedering kunnen we makkelijker verhelpen." De wethouder belooft het boekje tijdens zijn volgende overleg met Stedelijk Beheer te bespreken en verzoekt de ONS.Vlaardingen fractie om de plekken waar de foto's zijn gemaakt met hem te delen, zodat men gericht te werk kan gaan. Ben Vuijk benadrukt: "Dit is maar een selectie. We hadden het boekje met gemak net zo dik kunnen maken als een telefoonboek."

Britt Planken
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden