"Ik hecht wel aan klassieke waarden. Dingen die goed zijn, hoeven niet per se veranderd te worden", zegt Peter, hier in een verborgen stukje Vlaardingse jungle, in zijn eigen achtertuin. (Foto: Britt Planken)
"Ik hecht wel aan klassieke waarden. Dingen die goed zijn, hoeven niet per se veranderd te worden", zegt Peter, hier in een verborgen stukje Vlaardingse jungle, in zijn eigen achtertuin. (Foto: Britt Planken) (Foto: )

'Ik lijk Miss Nederland wel'

Je kan hem uittekenen in een strakke zwarte broek, zwarte tanktop en cowboylaarzen. Zijn lange haren wapperend in de wind, het liefst boven de uitlaten van zijn geliefde Harley Davidson. Peter Joore voelt zich voor niemand te min of te goed en met zijn eerlijke tong belandt hij net zo makkelijk in bijzondere gesprekken als slappe praatjes met bekende en minder bekende stads- en landgenoten. Negen jaar geleden trok hij zijn stoutste laarzen aan en richtte hij het journalistieke platform DeVlaardinger.nl op, waar hij lokale nieuwswaardigheden onverschrokken in maatwerk jasjes proza publiceert. "Ik zal schrijven tot mijn pen leeg is", aldus onze Vlaardinger van de Week.

Door Britt Planken

Waar kom je vandaan?
"Uit Maassluis! Ik leerde Vlaardingen pas kennen toen ik naar de Prof. Casimirschool in de Westwijk ging. Al snel was ik vaak in de Vlaardingse horeca te vinden. Hier was het veel gezelliger, ook op zondag. Maassluis was in die tijd nog een saai gereformeerd dorp. In 1985 ben ik naar Vlaardingen verhuisd en zeven jaar later naar mijn huidige woning in het centrum."

Hoe belangrijk vind jij de horeca?
"Heel belangrijk! Het zijn de huiskamers buiten je eigen woning waar je gelijkgestemden ontmoet. Helaas zijn de tijden van volle kroegen, eenheid en gezelligheid voorbij. De maatschappij verhardt. Ik zou zeggen: mensen, doe eens ouderwets gezellig en aardig, zoals vroeger."

Wat is jouw schrijversverhaal?
"Het begon met verhaaltjes over de elftallen voor het clubblad van Excelsior. Daarna mocht ik voor het Rotterdamsch Nieuwsblad verslag doen van de hockey. Ik heb nog voor de Havenloods en diverse bedrijfsmagazines geschreven, maar het was lastig om echt werk in de journalistiek te vinden. Na twintig jaar in de sales kreeg ik in 2007 weer de kans om interviews te doen en vlak daarna werd ik politiek verslaggever voor Groot Vlaardingen. Na een paar jaar werd ik ontslagen omdat ik een grapje naar het college van B&W had gestuurd. Ik liep al een tijdje met het plan om een digitale krant op te richten en dat kwam toen in een stroomversnelling. Op 1 juni 2010 publiceerde ik het eerste bericht op De Vlaardinger! Een paar jaar later kwam daar De Schiedammer Online bij, maar die website wordt uiteraard beheerd door een Schiedammer!"

Waarom had Vlaardingen nog een nieuwsmedium nodig?
"Ik vond dat de media de politiek niet kritisch volgden. Als je meer dan zeventigduizend mensen vertegenwoordigt, moet je ook wel aan bepaalde wensen voldoen. Toch besteed ik de laatste jaren zelf ook minder aandacht aan politiek. De kwaliteit van de raad is afgezakt en daardoor is mijn interesse afgenomen. Ze zijn vooral bezig met persoonlijke vetes en niet met het verbeteren van de stad. Ik vind het nu veel leuker om diepteverhalen over kunst en cultuur te schrijven, er is immers al zoveel ellende op de wereld. Haha, ik lijk Miss Nederland wel."

Je artikelen lezen niet als een standaard nieuwsbericht...
"Dat is zo ontstaan dankzij een gesprek met (de inmiddels overleden) columnist en aanhanger van new journalism Martin Bril. We noemen het: literair nieuws. Die manier van schrijven vraagt wat meer tijd en aandacht van de lezer. Dat valt niet bij iedereen in de smaak, maar ik vind het veel belangrijker om iets onderscheidends te brengen."

Persoonlijk:
Naam: Peter Joore
Leeftijd: 59 (23 december 1959)
Woont: Samen met vrouwlief Ank
Bekend van: www.DeVlaardinger.nl
Social media: Zowel privé als met De Vlaardinger op Facebook

Britt Planken
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden