"Het eerste jaar was vooral erg leerzaam", lacht Sven. "Zo hadden we bokjes die niet uit het apparaat konden drinken. Sprongen ze tegen me aan en kreeg ik wéér een emmer melk over me heen." (Foto: Britt Planken)
"Het eerste jaar was vooral erg leerzaam", lacht Sven. "Zo hadden we bokjes die niet uit het apparaat konden drinken. Sprongen ze tegen me aan en kreeg ik wéér een emmer melk over me heen." (Foto: Britt Planken) (Foto: )

'Liever een koe dan een mooie auto'

Sven Zonneveld is pas 17 jaar en een geboren stadsjongen. Toch heeft hij al meer dan tien jaar ervaring met het boerenleven en runt hij inmiddels samen met een compagnon een bijzonder veebedrijf! Sven is vastbesloten om een bijdrage te leveren aan cruciale veranderingen binnen de vleesindustrie. Een zo goed mogelijk bestaan voor de koeien, varkens en geiten en het creëeren van bewustwording bij de consument staat bij 'De Holy Hoeve' voorop. Zijn week is gevuld met school en stage, maar daarnaast stapt Sven élke dag op de fiets om al zijn dieren persoonlijk te checken en van een portie aandacht te voorzien. En dan helpt hij ook nog iedere zaterdag vrijwillig bij Stadsboerderij Holywood!

Door Britt Planken

Waar kom je vandaan?
"Ik ben opgegroeid in de Holy en daar woon ik nog steeds. Lekker dichtbij onze dieren én de stadsboerderij!"

Een stadsjongen die boer wordt, vertel eens?
"Ik wist al jong dat ik boer wilde worden. Mijn opa heeft een boerderij in de Holy en ik ging daar vaak helpen. Dan mocht ik eieren zoeken en koeien melken. Ik vond het fantastisch! Daarom begon ik op mijn zevende met helpen bij Stadsboerderij Holywood. Ik heb daar alles geleerd. Zo mocht ik op mijn dertiende voor het eerst een lammetje uit een schaap trekken omdat het diertje achterstevoren zat. Dat was heel bijzonder! Ik heb het net het eerste jaar afgerond van de opleiding Veehouderij. Over twee jaar ben ik klaar en ga ik helemaal voor ons bedrijf!"

Wat is je lievelingsdier?
"Koeien! Vooral Lakenvelders, een oud-Hollands ras dat nog heel dicht bij de natuur staat. Als ik kan kiezen tussen een mooie auto of koeien, dan kies ik voor het laatste! Ik weet nog dat ik ontdekte dat een mooie rode koe van mijn opa naar de slacht moest. Toen heb ik er alles aan gedaan om dat tegen te houden. Ik wilde 'm zelfs kopen van m'n zakgeld. Later bleek dat het vlees onder de familie was verdeeld en ik die koe zelfs heb opgegeten! Ik heb ook een keer van mijn eigen geld twee prachtige drachtige koeien gekocht die anders naar de slacht zouden gaan. Ze kregen allebei een kalfje, maar helaas overleed de moeder omdat er nog een dood kalfje in haar buik bleek te zitten. De stier die zij had gebaard, heb ik nog steeds!"

Wat heb je geleerd van dit eerste jaar als ondernemer?
"Inmiddels weet ik hoeveel er moet gebeuren voordat een dier een stukje vlees wordt. Dat kost letterlijk bloed, zweet en tranen. Daarnaast moet er toch een dier doodgaan en dat vind ik niet zomaar iets. Wij eten thuis daarom ook niet meer elke dag vlees. Verder weet ik nu dat voor bodemprijzen een goed leven níet mogelijk is. Dat is voor de boeren financieel niet haalbaar. Wie wenst dat de dieren een goed leven hebben, moet als consument iets meer betalen voor het vlees."

Is alles aan je werk leuk?
"Wij willen van het begin tot het allerlaatste moment alles zo goed mogelijk voor het dier. Daarom werken we uitsluitend met een ambachtelijk slachthuis, waar ongeveer tien dieren per week zonder tijdsdruk worden geslacht. Ik ben er zelf een keer bij geweest en de dieren blijven gelukkig echt heel rustig, maar het blijft een heel lastig proces voor mij. Er zijn ook altijd dieren waar je een speciale band mee hebt. Het is jammer dat er steeds minder van dit soort kleinschalige bedrijven zijn. Volgend jaar ga ik met school bij een normaal slachthuis kijken, daar zie ik echt tegenop."

Persoonlijk:
Naam: Sven Zonneveld
Leeftijd: 17 (30 augustus 2001)
Woont: Bij zijn ouders in de Holy
Bekend van: Stadsboerderij Holywood en De Holy Hoeve
Contact: www.deholyhoeve.nl of 'De Holy Hoeve' op Facebook en Instagram

Britt Planken
Meer berichten