Trotse cursisten en begeleiders van de K!X works training. (Foto Frans Assenberg)
Trotse cursisten en begeleiders van de K!X works training. (Foto Frans Assenberg) (Foto: )

Meedoen aan 'vreemde' samenleving

Frans Assenberg

K!X works opent perspectieven

Vorige week werd de K!X works training' van Stroomopwaarts afgesloten. De deelnemers, statushouders uit onder andere Vlaardingen werkten aan over werk, cv's, vaardigheden als werknemer en cultuurverschillen. Daarnaast brachten zij ook een bedrijfsbezoek, met een certificaat als beloning.

vlaardingen - De cursisten waren hun land ontvlucht op zoek naar veiligheid en kwamen uit Syrië, Pakistan, Irak en Somalië. Het was een verrassing dat zij, mensen met een exotische en wellicht getraumatiseerde achtergrond, hun bestaan in Nederland oppakten. Enkele hielden onder leiding van begeleider Ron Rietkerken een korte presentatie. Pakistaan Tareef gaf aan dat hij dolgraag op een taxi wilde rijden nu hij het doorgronden van ontoegankelijke documenten aardig onder de knie had. Debbie Molendijk van Stroomopwaarts had voor hem goed nieuws want hij kon meteen aan de slag. De jonge Abdullah wil websites gaan maken en zocht er hulp voor. Hij bedankte Stroomopwaarts uitvoerig voor de geboden kansen. Een begeleider vond het prachtig dat hij na de lessen daar zijn plannen kon vertellen. Hij werd er verlegen van. Jamal was in Somalië kleermaker maar dat vak ligt in ons land moeilijk, want 'andere machines' en zo. Niettemin wist Debbie een adres in Vlaardingen waar hij wel terecht kon. Tadgham had grote plannen om een Mbo- of Hbo-opleiding elektrotechniek te gaan volgen.

 

Meedoen

K!X works training bereidt de deelnemers voor op werk of scholing. Nieuwkomers moeten volgens K!X in Nederland snel mee kunnen doen in de maatschappij. "Een baan of opleiding zijn belangrijke voorwaarden om volledig te participeren. K!X Works helpt jongeren aansluiting te vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt door direct of via de juiste opleiding of vrijwilligerswerk een betaalde baan te krijgen," gaf projectleider Jamal Chrifi aan. We helpen nieuwkomers hun weg in de samenleving zo goed mogelijk te vinden."

 

 

Meer berichten