Ingrid Aaldijk is voor de foto op de korenmolen geklommen (Foto Frans Assenberg).
Ingrid Aaldijk is voor de foto op de korenmolen geklommen (Foto Frans Assenberg). (Foto: )

'We gaan vaker op de wind malen'

Frans Assenberg

Koppel en korenmolen paraat

Voor sommigen was Nationale Molendag reden om het herstel van het windkoppel van de molen op de Kortedijk onder de aandacht te brengen. Ingrid Aaldijk is enthousiast voorzitter van de stichting Exploitatie Molen Aeolus en legt uit hoe het met dit eeuwenoude maalinstrument gaat.

vlaardingen - Het malen met het windkoppel is een oude techniek. Het zijn twee stenen die op elkaar liggen waarbij de bovenste door het draaien van de wieken draait en waartussen het graan wordt gemalen. Ingrid vindt het een mooie functie: "Ik ben geboren in Den Haag en opgegroeid in Vlaardingen en beleidsadviseur bij Waterweg Wonen. Ik werk ook voor mijzelf als adviseur op het gebied van maatschappelijke vraagstukken. Het is een uitdaging om de molen goed op de kaart te zetten. Ik wilde ook ervaringen opdoen als bestuurslid, daar ligt ook meer mijn hart en ik vind het belangrijk om de molen een mooie plek in de samenleving te geven. Ik gaf in het begin ook rondleidingen, maar daar zijn anderen beter in en die vinden dat leuk. Wij zijn toen vrijwilligers gaan werven, gidsen. Door een oproep in de krant hadden we er ineens 10 bij. Het waren wel mensen die een binding hadden met de molen en met Vlaardingen. Die zijn allemaal opgeleid tot molengids. Daar ben ik trots op. De molenopleidingen worden gedaan door het Erfgoed Zuid-Holland. Het leuke aan bestuurder zijn is dat je ervoor zorgt dat het een icoon is voor deze stad en dat je uitlegt wat hier in de molen gebeurt."

Voor de maatschappij

Ingrid vindt het ook belangrijk dat zij iets doet voor de maatschappij: "In mijn geval kwam de molen op mijn pad en dan ga ik ermee aan de slag." Ik vraag haar wat er eigenlijk met het koppel aan de hand was. "Dat is het mechanisme dat het graan maalt en dat was afgesleten. Er zitten groeven in de bovenste draaiende steen, de loper en in de onderste, de ligger die draait niet. Er komt dan geen goede kwaliteit meel meer uit. De steen wordt gescherpt, zodat de groeven dieper worden. Het gebeurt niet vaak want er wordt niet zo heel veel op de wind gemalen. Het is immers een arbeidsintensief proces en malen kan efficiënter met elektriciteit. We hebben nu wel een vrijwillig en gediplomeerde korenmolenaar, Pekah Kleingeld. We zijn nu nog bezig Pekahs taken in te vullen. Hij heeft met drie studenten het koppen onder handen genomen. We gaan wel vaker tijdens open dagen op de wind malen. We willen de molen een mooie plek in de samenleving geven." Met het malen op de wind wordt de korenmolen interessanter voor bezoekers. Zij kunnen straks ervaren hoe dat wind-malen in z'n werk gaat. Opvallend aan het inwendige van de molen is dat er eigenlijk aan het antieke systeem (bijna) niets meer valt te veranderen. Dat geld ook voor de Aeolus (God van de wind). Met een uitstekend assortiment in de molenwinkel kunnen Vlaardingers heerlijk brood bakken. Aan voorzitter Ingrid Aaldijk en haar 16 vrijwilligers zal het niet liggen...

Meer berichten