Het studententeam hoopt met de waterstofracewagen op een doorbraak. Foto: PR
Het studententeam hoopt met de waterstofracewagen op een doorbraak. Foto: PR (Foto: Worcflow)

'Vlaardingse' waterstofracewagen gaat strijd aan met benzineauto's

Een groep studenten van de Technische Universiteit Delft zal dinsdagavond 9 juli op het toekomstige Formule 1 circuit van Zandvoort hun zelfgebouwde waterstofraceauto, de Forze VIII, testen. In deze laatste en cruciale test zal blijken of de rondetijden die de Forze VIII rijdt op Zandvoort genoeg zijn. De studenten hebben als doel gesteld om de eerste waterstofraceauto in de autosportwereld te zijn die benzineraceauto's verslaat gedurende een wedstrijd. De uit Vlaardingen afkomstige Martijn Eppenga maakt deel uit van het pioniersteam.

vlaardingen - "Twee jaar geleden waren wij het eerste team ter wereld dat meedeed aan een officiële race met een waterstofvoertuig. Sterker nog, de door ons ontwikkelde wagen was de eerste fullsize waterstof-elektrische racewagen die ooit het daglicht zag", aldus Team Manager Zhi Wei Cai. "Die eerste keer was vooral een proof of concept, met de verbeteringen die we in het daaropvolgende jaar hebben doorgevoerd lukte het de race ook daadwerkelijk uit te rijden. Dit jaar gaan we voor resultaat. Nu moeten we laten zien wat we waard zijn en de auto's met traditionele verbrandingsmotoren achter ons laten."
De wagen zal dit jaar viermaal in actie komen. Tweemaal tijdens de Dutch Supercar Challenge in Zandvoort op 13 en 14 juli en tweemaal tijdens de Gamma Racing Days op het TT Assen Circuit, op 17 en 18 augustus.

Stadgenoot

Stadgenoot Martijn Eppenga maakt deel uit van de "Simulations & Control" afdeling van het team.

Hij is ervoor verantwoorlijk dat alle subsytemen in de auto in harmonie met elkaar werken en de juiste prestaties leveren op het juiste moment. Daarnaast werkt Eppenga aan een simulatie van de auto waarin dit besturingssysteem kan worden getest zonder de auto daar iedere keer bij nodig te hebben.Genoeg te doen dus voor de Vlaardinger!

De missie van studententeam Forze is om een waterstof-elektrische racewagen te bouwen die het op kan nemen tegen benzinewagens. Hiermee willen de studenten laten zien dat waterstoftechnologie al ver ontwikkeld is en een belangrijke rol kan spelen in de overgang naar schonere energiebronnen en in het schoner maken van transport. Cai: "Wij geloven dat waterstoftechnologie een onmisbare schakel is in het vervangen van verbrandingsmotoren, door de mogelijkheid die het biedt om enorme hoeveelheden (duurzame) energie op te slaan en binnen een paar minuten bij te kunnen tanken.

Meer berichten