"Ik ben best groos op dit poppenhuis, maar mijn moeder nog meer", vertelt Klaas. Zijn moeder reageert : "Deze krijgt Jan (Anderson) niet hoor. Hij mag het alleen even lenen!" (Foto: Britt Planken)
"Ik ben best groos op dit poppenhuis, maar mijn moeder nog meer", vertelt Klaas. Zijn moeder reageert : "Deze krijgt Jan (Anderson) niet hoor. Hij mag het alleen even lenen!" (Foto: Britt Planken) (Foto: )

Ouwe hippie met oog voor detail

De flower power tijd drukte een stempel op Klaas Bloem die er nooit meer af zal gaan. "Ik houd gewoon van die peace, love en happiness toestanden", verklaart hij. Dat merk je al als je hem spreekt; voor iedereen heeft hij een vriendelijk doch eerlijk woordje klaar. Hij zet zich graag in voor de goede zaak en altijd voor de volle honderd procent, want aan half werk doet hij niet. Zijn oog voor detail komt tot zijn recht in passies als fotografie en modelbouw. Klaas is een geschiedenisliefhebber, familieman en avonturier, maar bovenal een oude hippie met een hart van goud. Daarom hebben zijn 'supporters' van CWO hem genomineerd als Vlaardinger van de Week.

Door Britt Planken

Waar kom je vandaan?
"Ik kan me er niets van herinneren, maar ik kom uit Maassluis. Op mijn derde verhuisden we naar de Van de Spiegelstraat in de Babberspolder en daarna gingen we naar de VOP. Ik heb zelf nog in twee andere wijken gewoond, maar daar kon ik niet aarden. Ik voel me thuis in de VOP!"

Waarom ben je gaan fotograferen?
"Ik ben vernoemd naar mijn opa. Dat vond hij zo mooi, dat hij mij altijd een beetje voortrok. Hij hield zelf van fotograferen en voor mijn 12e verjaardag kreeg ik een camera. De eerste jaren maakte ik vooral familiefoto's, maar dat veranderde nadat ik een fotoreportage van een spelochtend bij voetbalclub HVO had gemaakt. Zo ben ik gaan fotograferen voor de club en sinds de fusie ben ik de vaste fotograaf. Op 22 juni ben ik weer heel de dag in de weer tijdens het Vlaardings Kampioenschap bij CWO!"

Heb je zelf geen voetbalverleden?
"Ik heb een jaartje gevoetbald en vond het geweldig, maar moest stoppen door mijn jeugdreuma. Ik ben wel leider van een team geweest en ik vind het natuurlijk heel leuk om de teams te zien spelen. Tegenwoordig kijk ik het liefst naar het meidenvoetbal, dat is veel puurder en gaat meer om het plezier, net als bij de kleintjes van de VoetbalsGoal."

Altijd al liefde voor het drukkersvak gehad?
"Niet echt. Ik vond de HBS saai en toen ik weer bleef zitten kondigde ik thuis aan dat ik stopte met school. Natuurlijk moest ik gaan werken en via een advertentie in de krant kwam ik bij drukkerij Van Dooren terecht. Ik werd leerling handzetter en moest één dag per week naar de grafische school. Daar ontdekte ik dat ik het opmaken van drukwerk ontzettend leuk vind. Na een half jaar in Australië en een tijd bij een drukker in Rotterdam, begon ik 25 jaar geleden bij Drukkerij Stout. Het is de laatste drukkerij van Vlaardingen en bestaat deze maand 45 jaar!"

Waarom heb je een poppenhuis gebouwd?
"Dat heeft vooral te maken met mijn liefde voor de Vlaardingse geschiedenis. Ik was zo benieuwd hoe bepaalde dingen er in 3D zouden uitzien, dat ik dat zelf ben gaan doen. Twee van mijn 'kijkdozen' staan in het Streekmuseum. In een daarvan zie je een van de laatste publieke executies in Vlaardingen. Daarna begon ik aan Tweede Bierslootsteeg 9, het ouderlijk huis van mijn moeder. Ik heb er twee jaar aan gewerkt en gebruikgemaakt van herinneringen die uit de tenen van mijn moeder haar geheugen moesten komen. Ik begin nu aan een nog groter project: een mini-panorama met een doorsnede van drie meter met het raadhuis van Vlaardinger-Ambacht!"

Persoonlijk:
Naam: Klaas Bloem
Leeftijd: 64 (3 november 1954)
Bekend als: Fotograaf en PR-lid van CWO, modelbouwer en vormgever bij en mede-eigenaar van Drukkerij Stout
Woont met: Broer Jan en hond Lexi in de VOP
Social media: Facebook

Britt Planken
Meer berichten