Op de Haringrit van vorig jaar reikt Joost van Velzen aan de deelnemers het routeboekje uit (Foto Bram Faasse).
Op de Haringrit van vorig jaar reikt Joost van Velzen aan de deelnemers het routeboekje uit (Foto Bram Faasse). (Foto: )

Haringrit kent een rijke geschiedenis

Peter Spek

Groeiende belangstelling

De Haringrit kent een rijke geschiedenis. De wedstrijd- en toertocht voor oldtimers, georganiseerd door de leden van de Vlaardingse Ronde Tafel 56, staat voor aanstaande zaterdag op het programma. En de belangstelling groeit weer met de jaren en als de voortekenen niet bedriegen gaan er vijftig equipes van start vanaf de Oosthavenkade bij het pand van bierbrouwer Vulcaan.

VLAARDINGEN – Bram Faasse, secretaris van de serviceclub de Ronde Tafel 56, kijkt reikhalzend uit naar de start. "Het is elk jaar weer een hele klus om de organisatie rond te krijgen, maar de voortekenen laten zien, dat alles perfect door onze leden is geregeld." Bram Faasse duikt even in het verleden en weet, dat deze Haringrit al werd verreden in de periode van 1948 tot en met 1957. Daarna is het een tijd stil geweest, maar tien jaar geleden hebben wij als Ronde Tafel 56 de organisatie weer opgepakt en in ere hersteld."

Make-A-Wish

De Haringrit is één van de drie evenementen die bij de Vlaardingse serviceclub jaarlijks op het programma staat. "Verder hebben wij de lunch verzorgd tijdens de Haring en Bier wandeltocht en organiseren wij jaarlijks in de maand november een feestavond en alles komt ten goede aan enkele goede doelen", aldus Bram Faasse. Dit jaar gaat het geld naar Make-A-Wish, een stichting die nog een laatste wens in vervulling laat gaan voor een ziek kind, voor de molen Aeolus aan de Kortedijk en dan voor educatieve evenementen en de leden steken de handen uit de mouwen bij de Buurtvrouw in het Nieuwlantpark. Gemiddeld halen de leden jaarlijks een bedrag van 3000 euro binnen voor de goede doelen. De Ronde Tafel 56 bestaat uit 18 leden. "En je moet gevraagd worden om lid te worden", zegt Bram Faasse. "Het is een club van ondernemende mannen tot de leeftijd van 40 jaar, daarna moet je de club verlaten en wij zijn naast het organiseren van evenementen voor goede doelen ook druk aan het netwerken op onze tafelavonden." De tafelavonden worden om de twee weken gehouden. "En deze tafelavonden kennen een vliegende start dankzij de presentaties van leden of gastsprekers. Wat volgt is vaak een boeiende discussie, waarbij leden inzicht krijgen in elkaars meningen, kennis, werkveld en uitdagingen. Ieder heeft vanuit zijn eigen professie en denkwereld een unieke inbreng waar alle anderen leden van kunnen leren. Inspiratie staat voorop, vriendschappen worden verrijkt en verdiept op deze avonden." De aandacht is nu volledig gericht op de Haringrit. "Die in de loop van de jaren sterk is geprofessionaliseerd, met twee routes, een tour met een lagere moeilijkheidsgraad en een sportrit met een hogere moeilijkheidsgraad." De start is zaterdag om 10.00 uur en de prijsuitreiking om 18.00 uur in de locatie van Valcaan.

Er kan deze week nog ingeschreven worden via de website: www.rt56.nl.

Meer berichten