De Slag bij Vlaardingen is in volle gang. Uiteindelijk wint de graaf met sluwheid en durf (Foto Frans Assenberg).
De Slag bij Vlaardingen is in volle gang. Uiteindelijk wint de graaf met sluwheid en durf (Foto Frans Assenberg). (Foto: )

Terugblik op Slag bij Vlaardingen

Frans Assenberg

Massale belangstelling

De onlangs verschenen gemeentelijke publicatie over De Slag bij Vlaardingen is een gedegen en vrolijke afsluiting van een on-Vlaardings evenement. Maar volgens cultuurwethouder Bart de Leede is het daarmee niet afgelopen.

vlaardingen - 'De slag geslagen, terugblik op het vieren en herdenken van 1000 jaar Slag bij Vlaardingen,' luidt de titel. In een verantwoording geven de makers als opening meteen maar aan wat het allemaal gekost heeft: meer dan 500.000 euro. Dat lijkt veel en is het wel, maar er kon dan ook 1000 jaar voor worden gespaard (waardoor het per dag maar 1,37 euro kostte!). De meeste centen gingen op aan de happening in de Broekpolder, het Stadsspektakel, de bouw van middeleeuwse huizen en aan communicatie (70.000 euro per onderdeel). Nu het goede nieuws. Sommige Vlaardingers konden na afloop niet zeggen welk evenement groter was: het vieren van het 700-jarig bestaan van deze stad in 1973 dan wel De Slag. Er was een enorme media-aandacht in binnen- en buitenland. Volgens de gemeente Vlaardingen was er daarnaast een online bereik van ruim 2,5 miljoen mensen. Het belangrijkste was de massale belangstelling van ruim 32.000 belangstellenden die de nagespeelde slag in de Broekpolder bijwoonden, met dank aan het prachtige weer.

Indrukwekkende informatie waarmee de stad naar buiten trad in het jubeljaar. Zo was er een tentoonstelling in het stadskantoor, verschenen er zes boeken over het jaar 1018, nam de stad in gepaste kledij deel aan het Varend Corso, was en een mini-campement tijdens het Zomerterras in het Oranjepark, waren nijver handen van even nijvere (voornamelijk) dames met naalden en draden in de weer om een variant te maken op het wereldberoemde Tapijt van Bayeux, waren er workshops over het maken van Middeleeuwse kleding, besteedde het Jaarboek van de Historische Vereniging Vlaardingen aandacht aan De Slag, werden in de grond van de Holysingel door 80 schoolkinderen 1018 bloembollen gepland, kon je met een soort skibril virtueel De Slag beleven, voorzag de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in een verrassende opening van het Slagjaar in de vorm van een middeleeuwse sfeer met strijders uit die tijd, was er een een leuke video als vooruitblik op de aanstaande gebeurtenissen konden kinderen naar een schat zoeken, er was een internationaal judo-toernooi met een knipoog naar De Slag, een toneelstuk, er werd in Middeleeuwse sfeer (gratis) getrouwd, een historische wandeltocht, lezingen, kon men middeleeuws eten en drinken (niet altijd even lekker!), een unieke avondvierdaagse, een symposium, er werd gedicht, een pas ontdekte middeleeuwse stoel was te zien, en een indrukwekkende optocht. Wethouder De Leede: "We gaan door! De dames borduren nijver verder aan het tapijt van Vlaardingen. De Slag was een opmaat naar de viering in 2023. Dan is 750 geleden dat graaf Floris V aan Vlaardingen stadsrechten verleende."

Meer berichten