Jan Anderson (links) en Hjalmar Teunissen poseren met hun boek in het Streekmuseum (Foto Frans Assenberg).
Jan Anderson (links) en Hjalmar Teunissen poseren met hun boek in het Streekmuseum (Foto Frans Assenberg). (Foto: )

'Getuigen zagen schietpartij'

Frans Assenberg

Nieuw boek over WO II

'De donkere jaren van Vlaardingen, deel 3', het nieuwe boek van Hjalmar Teunissen en Jan Anderson, werd 'gedoopt' in de Bethelkerk. Het gaat over mensen die de Tweede Wereldoorlog nog kunnen na-vertellen.

vlaardingen - Het lijvige product van noeste arbeid heeft een A4-formaat, een mooie harde kaft, veel nog onbekende foto's, indringende teksten en een mooie, bijna poëtische titel: 'De donkere jaren van Vlaardingen 3'. Dat 3'tje geeft aan dat het deel uitmaakt van 2 eerdere werken over dit onderwerp. Jan Anderson verzamelde negen jaar lang materiaal over de Tweede Wereldoorlog en hij hield rekening met het feit dat de viering van 75 jaar bevrijding in zicht is. Hjalmar Teunissen kwam Jan tegen en vroeg hem of zij 'niet weer eens wat konden gaan doen?' Anderson: "Ik bedacht toen dat de uitgave van de Donkere Jaren van Vlaardingen deel 3 wel eens de start zou kunnen betekenen van het feestjaar 2020. Hjalmar had toen nog niet het idee van de klus waaraan hij in 2018 begon. Hij kreeg grote boodschappentassen met materiaal mee en toog aan de arbeid." Al snel gaf Teunissen vorm aan de plannen en kwamen de eerste hoofdstukken klaar. De gekozen opzet was door Hjalmar Teunissen bedacht naar aanleiding van een oproep in deze krant voor informatie over de oorlog: "Ik kreeg heel goede reacties van mensen en er kwam informatie over de Duitse Ortskommandant en diverse andere verhalen die in het boek zijn verwerkt en ook veel originele en onbekende foto's. De teksten checkte ik zoveel als mogelijk was maar de informatie uit de interviews klopte wel."

Onvoorstelbaar

Jan Anderson: "Ik hoop dat de Vlaardingers en de oud-stadsgenoten het materiaal zullen terugvinden dat zij aan het Streekmuseum hebben afgestaan. En dat later zal blijken dat de geschiedschrijving van onze stad zo uitgebreid is in verhouding tot andere gelijksoortige gemeenten." Auteur Teunissen merkte tijdens zijn werkzaamheden dat de verhalen over een schietpartij op de Oosthavenkade soms met elkaar verschilden: "Dat is niet zo heel gek want iemand staat op een andere plek dan iemand verderop: Eén stond bij de Visbank, een ander aan de overkant bij de Schiedamseweg. Zij zagen het vanuit een andere hoek. De details verschilden en je moet het dan zo construeren dat je denkt dat het zo gelopen is. Wel onder voorbehoud. Tenslotte is het meer dan 75 jaar geleden en we hebben ook het verhaal van de politie."

Anderson vindt het onvoorstelbaar dat mensen nog zoveel gegevens hebben uit die tijd. "Zij willen per se dat voorwerpen en dergelijke naar het Streekmuseum gaan. Het is kennelijk een garantie dat het hier goed terechtkomt en goed bewaard wordt. De komende tijd krijgen alle basisscholen die het museum bezoeken het boek gratis uitgereikt om zo de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog van onze stad te beleven."

 

Meer berichten