De mannen van de orgelweek: vlnr Leen van de Berg, Aad Zoutendijk en Wim Kwakkelstein (Foto Peter Spek).
De mannen van de orgelweek: vlnr Leen van de Berg, Aad Zoutendijk en Wim Kwakkelstein (Foto Peter Spek). (Foto: )

Orgelweek uniek muziekevenement

Peter Spek

Internationale organisten actief

Bijna ongemerkt is Vlaardingen een internationaal muziekevenement rijker geworden. Maandagavond begint in de Grote Kerk op de Markt de zeventiende internationale orgelweek. Niet alleen luisteren naar orgelmuziek, maar kennismaken met alle facetten van het orgel. Het motto: 'De wereld van het orgel'.

VLAARDINGEN – En het beroemde Van Peteghem-orgel in de Grote Kerk is bij uitstek geschikt om met orgelmuziek kennis te maken. Vaste organist Aad Zoutendijk van het Van Peteghem-orgel, Wim Kwakkelstein en Leen van de Berg hebben de afgelopen maanden veel werk verzet om weer een aantrekkelijk programma voor die zeven dagen orgelmuziek neer te zetten. En daar is niets te veel mee gezegd. "Het is inderdaad niet alleen luisteren naar orgelmuziek, maar wij hebben een gevarieerd programma kunnen samenstellen met medewerking van bekende internationale organisten", zegt Wim Kwakkelstein. Bijzonder is de grote afwisseling. "Wij hebben orgelmuziek in combinatie met een stomme film en orgelmuziek tijdens het diner-concert. Het programma speelt in op de subtiele verbanden tussen geuren, klankkleuren en smaken," aldus Wim Kwakkelstein. De openingsavond op maandag wordt ook een heel bijzondere gebeurtenis.

"Louis Marchand, een van de organisten van de Franse Koning, bezocht het Dresdener hof in 1717. Hij was uitgenodigd om daar concerten te geven en hem werd een aanstelling als kapelmeester van de hofkapel aangeboden. Johann Sebastian Bach werd uitgenodigd om ook naar Dresden te komen voor een klavierwedstrijd met Louis Marchand. Bach kwam, maar op het moment suprême bleek Louis Marchand Dresden te hebben verlaten. Hij durfde de confrontatie met Bach niet aan. Deze wedstrijd heeft dus niet plaatsgevonden, maar wij spelen hem wel hypothetisch na," doceert Wim Kwakkelstein. Op dinsdagavond verzorgt de in Vlaardingen geboren Merlijn Kerkhof, zoon van Wim Kerkhof van de Amazing Stroopwafels en auteur van het veelbesproken boek Alles begint bij Bach, een causerie onder het motto 'Het orgel, een wereldinstrument'." Wim Kwakkelstein wil ook de jeugd bij deze orgelweek betrekken en heeft een lesbrief samengesteld voor de leerlingen van de Vlaardingse basisscholen. "Inmiddels hebben ruim tweehonderd leerlingen van diverse scholen ingeschreven. De leerlingen kunnen kennismaken met de geschiedenis en de werking van het orgel, gaan een kijkje nemen bij de klavieren van het orgel en beklimmen de toren van de Grote Kerk." Gedurende de orgelweek is er een tentoonstelling ingericht met beeldmateriaal van diverse Van Peteghem-orgels. Het Vlaardingse orgel vervult in die tentoonstelling natuurlijk een centrale rol. "Deze internationale orgelweek is uitgegroeid tot een uniek muziekevenement voor Nederland," besluit Wim Kwakkelstein. Het totale programma is te vinden op www.orgelvlaardingen.nl.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden