Foto: Ger van Veen

Industrie van hulpelozen

Als je op een winderige zaterdagmiddag een beetje in de laatste editie van deze krant zit te bladeren, valt het op wat er allemaal in dit stadje aan de hand is. Met name viel mijn oog op de vele instellingen die de haringkop in nood de helpende handen aanbieden en dan in het bijzonder in de gemeentelijke katern.

Wat te denken van onder andere Ben in Beweging, De BurenBemiddelaar, Taboe op schulden, Toezicht, Handhaving, Collecteren, Wijkteams, Stroomopwaarts, Schuldhulpmaatje (2 keer!), Humanitas Thuisadministratie, Klik Vrijwilligers Vlaardingen (2 keer), Onafhankelijke cliëntenondersteuner, Spreekuur (kinder)ombudsman, Spreekuur Cliëntenraad SZW, Wmo-adviesraad, Formulierenbrigade, Beter leren spreken lezen en schrijven?, Sporten en bewegen. Jeetje Mina, dat is verdorie een hele industrie geworden! Wat een toestand.

Zijn we in Vlaardingen plotseling willoze sukkels die voor ieder pijntje of vraagje hulp nodig hebben?

En dan heb ik de niet genoemde hulpverleners (medici, kerken, stichtingen, particulieren, medici, grote medische bedrijven (farmacie enzovoorts) niet eens meegenomen. Wat is er aan de hand met ons land en onze stad? Zijn we plots willoze sukkels geworden die voor ieder pijntje of vraagje hulp nodig hebben? Als lammetjes worden we naar de slachtbank van de hulpverleners gelokt dan wel gezonden met als slotsom een nota want 'dat is niet verzekerd meneer!' Ach, krijg een bult.

Kan dat niet anders? Al dat hulpeloze gedoe? Ik heb ook wel eens mensen geholpen met schulden. De mensen die ik sprak waren zeg maar verzopen in onze ingewikkelde en bureaucratische samenleving met zijn duizenden regels en geboden en deurwaarders. O wee, als je in hun klauwen terechtkomt en ook nog de pech hebt moeite met die ingewikkelde Nederlandse taal te hebben. Wanneer staat er eens iemand op om die maatschappelijk zooi te ontwarren en te versimpelen? Wie heeft dat allemaal bedacht en ingevoerd? Wat een idioot gedoe. Maar er een einde aan! Of schieten onze leiders tekort? Welke belangen spelen er? Ik denk het eerste want ze kunnen niet eens een metrootje laten rijden zonder een overschrijding van het budget met tientallen miljoenen, laat staan die hulpindustrie de wereld uit helpen.

Stel dat al die hierboven genoemde instellingen niet meer nodig zouden zijn: dat zou pas een besparing zijn. Dan zouden Nederland en Vlaardingen er veel mooier uitzien. Ik ben bang dat ik utopisch aan het fantaseren ben. Ach, je moet wat! 'Nederland is een land van losers,' zei een filosoof onlangs. Maar, is dat zo?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden