Zorg Andersom, gelegen aan de Olivier van Noortlaan, richt zich op ouders, leraren en zorgprofessionals. Jolanda zet haar woorden kracht bij aan de hand van haar typische tekeningen. (Foto: Britt Planken)
Zorg Andersom, gelegen aan de Olivier van Noortlaan, richt zich op ouders, leraren en zorgprofessionals. Jolanda zet haar woorden kracht bij aan de hand van haar typische tekeningen. (Foto: Britt Planken) (Foto: )

Jolanda zorgt andersom

Zorgintensieve kinderen krijgen hulpverlening. Maar wie zorgt er voor de ouders wiens kind een diagnose heeft gekregen? En wie leert de leerkracht hoe je omgaat met al die verschillende 'rugzakjes'? Dat vroeg Jolanda de Jong zich ook af. Ze ontdekte dat de specialisatie van hulpverlening voor deze doelgroepen niet vaak voorkomt. En dat terwijl juist op dít terrein een enorme winst behaald kan worden. Als ervaringsdeskundige en zorgprofessional wist Jolanda dat het anders kon. Sinds 2011 begeleidt ze vanuit haar bedrijf Zorg Andersom ouders, leerkrachten en hulpverleners van kinderen met diagnoses als autisme en ADHD, met als motto: "niet loslaten, maar anders leren vasthouden".

Door Britt Planken

Waar kom je vandaan?
Uit het Rotterdamse Oude-Noorden! In 1990 ben ik naar Vlaardingen verhuisd. Ik werkte hier al en vond het wijkje achter de haven heel charmant. Ik woon sindsdien met veel plezier in de Oostwijk en heb zelfs mijn ouders naar Vlaardingen gekregen!"

Zit 'helpen' in jouw bloed?
"Ik ben meteen na de middelbare school gaan werken en zat twintig jaar achter een bureau bij het GAK. Mijn collega's zeiden altijd: jij moet echt met mensen gaan werken! Dat voelde ik zelf ook sterk, maar het was zo gezellig daar. Net een TROS-familie. Uiteindelijk ben ik toch naast mijn baan een studie Coaching gaan volgen en ben ik een paar jaar later voor mezelf begonnen."

Vanwaar je specialisatie in ouders?
"Alles begint bij de ouders. Als zij goed in hun vel zitten, kunnen ze er ook beter voor hun kind zijn. Het is heel belangrijk dat zij de erkenning krijgen dat het oké is dat het in hun gezin anders gaat. Op een diagnose volgt vaak een soort rouwproces; je neemt afscheid van het plaatje dat je had bedacht en dat komt in elke levensfase terug. Ik weet uit ervaring hoe het is als je kind een diagnose krijgt. De hulpverlening die daarop volgt, richt zich vooral op het kind. Ik vroeg letterlijk: wie gaat míj helpen?! Na de hulp die ik kreeg, mocht ik voor diezelfde organisatie zelf ouders én kinderen begeleiden. Maar ik vind dat ouderbegeleiding echt een vak apart is. Zodoende ben ik Zorg Andersom gestart."

Hoe groot is de behoefte aan ouderbegeleiding?
"Heel veel ouders van kinderen die een diagnose binnen het autistisch spectrum hebben, voelen zich onzeker en overbelast. Niet alleen een kind heeft autisme, maar het hele gezin. Dat vraagt om aanpassingen. In de rest van de samenleving zijn die er niet of veel minder, maar thuis kan je veel bereiken. We kijken wat autisme voor dát kind betekent, want ieder mens is anders in zijn of haar autisme. Zeker in de eerste fase na een diagnose kan je heel preventief te werk gaan. Het is jammer dat ouderbegeleiding nog zo onbekend is."

Waar valt volgens jou de meeste winst te behalen?
"In het verbeteren van de relatie tussen leerkracht en ouder en leerkracht en leerling. Omgaan met kinderen met autisme is helaas geen onderdeel van de lerarenopleiding, terwijl veel kinderen met deze diagnose tegenwoordig naar het reguliere onderwijs moeten. Daar gaat het vaak fout, met als gevolg dat sommigen helaas langdurig thuis komen te zitten. Wij trainen leraren en zorgprofessionals vooral op het gebied van de relaties die zij met de ouders en kinderen onderhouden. Het gaat voor een heel groot deel om behoeften en communicatie, maar dat geldt eigenlijk voor alle relaties!"

Persoonlijk:
Naam: Jolanda de Jong
Leeftijd: 52 (15 februari 1967)
Privé: Moeder van twee zonen en verkering met Ed
Bekend als: Zorgprofessional voor ouders
Contact: Zorg Andersom op Facebook of ga naar
www.zorgandersom.nl

Britt Planken
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden