Rick kan wel honderd verschillende smaken bereiden. Het assortiment maakt hij elke dag bekend op Facebook. (Foto: Britt Planken)
Rick kan wel honderd verschillende smaken bereiden. Het assortiment maakt hij elke dag bekend op Facebook. (Foto: Britt Planken) (Foto: )

Honderd jaar IJssalon Winzo

Britt Planken

Op naar IJsland!

Donderdag 6 juni is het een eeuw geleden dat Rick van der Windt zijn overgrootvader de voorloper van ijssalon Winzo opende. Hij kan het honderdjarig jubileum nog niet bewijzen, maar gevierd wordt het zeker!

VLAARDINGEN - Met een grote lach op zijn gezicht neemt Rick plaats aan een tafeltje in zijn zaak. "Achter is het nog een beetje rommelig door gisteren", verontschuldigt hij zich. Een dag eerder kon men tijdens de Haring en Bier Wandeltocht met eigen ogen zien voor welke grote taak Rick en zijn team stonden. De duizenden wandelaars werden door Winzo getrakteerd op een vers Schelvispekelijsje. Met een blik van medelijden laat hij een foto van zijn personeelslid haar hand zien. Een dikke blaar van het scheppen. De huidige generatie Winzo medewerkers zijn veelal studenten. Ze blijven meestal een paar seizoenen 'hangen', tot ze klaar zijn met studeren. Dat was decennia geleden wel anders. Rick wijst naar de grote zwart-witfoto op de muur uit de tijd van zijn overgrootvader. Een rits Winzo-handkarren, voor elke zoon die de twaalf was gepasseerd één. "Zij moésten meewerken, maar ik ben nooit gepusht door mijn ouders", vertelt de huidige ijsboer. In 1924, vijf jaar na de oprichting, verhuisde zijn overgrootvader de ijszaak in de Pieter Karel Drossaartstraat (PKD) naar het huidige pand. Het had toen een compleet andere indeling, met een woongedeelte waar nu de winkel is. Rick pakt er een familiealbum bij. Honderd jaar aan Vlaardingse ijsgeschiedenis in zijn handen en toch lukt het niet om dat hard te maken. Er is slechts een KvK registratie die rijkt tot de verhuizing naar het Van Schravendijkplein. Vanaf dat moment werd ook de naam Winzo gehanteerd. Wat de naam ten tijde van de PKD was geweest, weet Rick niet. En zo lijkt er zonder een bewijs geen status tot hofleverancier in te zitten, maar daar maakt de Vlaardinger zich niet al te druk om. "Voor zo'n bordje boven de deur moet je diep in de buidel tasten. Ik weet nog niet of ik dat ervoor over heb." Het jubileum wordt uiteraard wel gevierd! Rick wilde zijn klanten op een speciale manier bedanken. "Ik realiseer me de laatste tijd pas echt hoeveel Winzo voor sommige mensen betekent", zegt hij. "Soms staan klanten wel een half uur in de rij voor ons ijs!" Tot en met komende vrijdag krijgen alle klanten daarom bij besteding van minimaal €7,50 een lot. Zaterdagmiddag onthult Clown Slimmie van de Mikkies vanaf twaalf uur wie de gelukkige winnaars van de ijsprijzen zijn en om twee uur zal de wethouder de grootste gelukvogel bekendmaken. Diegene wint een verzorgde reis naar IJsland voor twee personen! Voor Rick is het dus een bijzondere week, maar ook een met een vreemd randje. Zijn vader Bert, de man die hem het vak eigenhandig leerde, heeft het jubileum helaas niet mogen meemaken. Zowel zijn geboortedag als sterfdag vallen in deze periode. "We wilden die honderd jaar zo graag halen", vertelt de Vlaardingse ijsboer. "Gelukkig weet ik dat hij ontzettend trots zou zijn geweest!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden