Foto:

Metro kan het nu helemaal alleen

Frans Assenberg

Voor sommige tot wanhoop gedreven Vlaardingers was er goed nieuws: 'De testritten op de Hoekse Lijn laten goede resultaten zien. Vanaf maandag 3 juni is de inzet van verkeersregelaars niet meer nodig bij de overwegen Hoekse Lijn.

VLAARDINGEN - Dit besluit werd genomen na de positieve testresultaten van de laatste softwareversie. Hieruit blijkt dat de overwegbeveiliging in orde is. Het enige wat de weggebruiker van deze maatregel merkt, is dat de verkeersregelaar niet meer als 'extra controle' of 'attentiewaarde' bij de overweg staat. De overwegen zijn al lange tijd in gebruik en functioneel. "Vanaf nu wordt er op de lijn steeds intensiever gereden waarbij metro's op hoge snelheid de overwegen passeren. Sinds deze week zijn er meer metro's zichtbaar op het traject. Omdat de testen positief verlopen, kan het aantal metro's dat testen uitvoert, worden uitgebreid." Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam. De speciale verrichtingen die tijdens de opleidingsritten in de buurt van overwegen uitgevoerd worden, zullen nog wel begeleiding krijgen van verkeersregelaars."

Wedstrijdje

In het voorbijgaan over Parallelweg zag ik reeds die testtreinen rijden. Maar ik wil er meer van weten. Bij de overweg van de Westhavenkade wordt de man met het gele hesje net afgelost. Hij liep vanaf 7 uur die dag een beetje heen en weer, zijn collega moet tot 11 uur in de avond. "Hij komt zo," vertelt hij mij. Ik stel mij veilig op achter een hekje om foto's te maken. Inderdaad is er beweging op het spoor bij het station. De treinen zijn nieuw zo lijkt het, maar ze zitten al vol met graffiti. Vlaardingen heeft geen trein meer. Nooit meer. De regelaar vraagt zich net als ik af waarom hier eigenlijk zo nodig een metro moest komen. Ik vraag hem wat het tracé is waarover die wagentjes gaan rijden. Volgens mij van Schiedam naar Hoek van Holland en terug. De regelaar denkt dat die door zal rijden naar het oosten van Rotterdam. We weten het niet. Via mail vraag ik het aan de Rotterdamse communicatie mevrouw. Maar die bleek reeds naar huis. Vanuit mijn positie kan ik zien dat er beweging in het metrostel zit. Ineens ontwaar ik nog een metrokar. Het moet niet te gek worden, denk ik. Jarenlang een gammele bus en nu ineens twee treinen. Het lijkt warempel wel of ze een wedstrijdje gaan doen. Gebroederlijk stomen zij op. Ze lijken op het speelgoed Thomas de Trein en zijn vriendje Gordon. Alleen de gezichten ontbreken. Thomas is net iets eerder bij de brug over de Buitenhaven. Hij wint met een neuslengte. Voordat ik van mijn ademloze verwondering ben bekomen verschijnen uit het westen ineens weer twee van die bekladde voertuigen. In gedachten noem ik de een Putje en de ander Dummy. U zult als trouwe lezer van deze mooie krant wel weten waar ik op doel... De sympathieke regelaar weet ook niet wanneer de metro echt zal gaan rijden. Augustus? "Ja, zou kunnen," zegt hij. "Maar ja, welk jaar?" We lachen er maar een beetje om.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden