Sloop van het pand van Pietersen Electra aan de Maasboulevard. Rechts het pand van restaurant China Garden (Foto Frans Assenberg).
Sloop van het pand van Pietersen Electra aan de Maasboulevard. Rechts het pand van restaurant China Garden (Foto Frans Assenberg). (Foto: )

Schimmenspel rond 'Pietersen'

Frans Assenberg

Worden havenpanden gesloopt?

Onlangs tekende CDA-wethouder Jacky Silos een overeenkomst met projectontwikkelaar BEMOG uit Almere. Op 'de kop van de Maasboulevard' staat het pand van Pietersen Electra. Pietersen beheer bv wil met BEMOG de locatie herontwikkelen. Het plan: 68 appartementen met eigen parkeerplaats.

vlaardingen - Pietersen heeft een bedrijf aan de Westhavenkade. Volgens Silos staat op de kop van de Maasboulevard het pand van Pietersen Electra. Maar dat klopt niet want dat is in december 2018 afgebroken. Met de 'kop' van de Maasboulevard bedoelt zij 'Gelegen direct achter en naast 'het Platje' (Chinees Restaurant China Garden, ook inmiddels gesloopt!).

Westhavenkade

Op de vraag waar het pand van Pietersen precies staat, laat zij via een woordvoerder weten dat de panden van Pietersen beheer bv 'het laatste deel van de Westhavenkade huisnummers 97 t/m 110 bestrijken.' Zijn het dan de panden aan de Westhavenkade die plaats moeten maken voor die geplande nieuwbouw of wordt er straks aan de Maasboulevard gebouwd? Met andere woorden, vroeg ik haar: "Ik ken maar één pand van Pietersen, dat staat aan de Westhavenkade op onder andere nummer 98. Op de Maasboulevard stond een pand van Pietersen, maar dat is op 27 december 2018 afgebroken tegelijk met het pand 'Restaurant China Garden'. Zie foto van het pand en van de sloop. Zal het fraaie pand van Pietersen op de Westhavenkade dan worden afgebroken?' Waarop de gemeente via de woordvoerder daarop liet weten: "Daar kan ik op dit moment geen uitspraak over doen omdat ik het niet weet." Dat zal toch niet? Er is toch een intentieovereenkomst? Waarom moet dat aan de Westhavenkade weg? Een mooi pand voor beton? Ik snap er niets van?! Geen reactie.

Op de vraag of er meer plannen met die locatie zijn, kreeg ik als antwoord: "Op dit moment is de ontwikkelaar BEMOG uit Almere bezig een schetsontwerp te maken en zal dit voorleggen aan de welstand – monumentencommissie." Er is dus wel meer over bekend. "Zodra hier meer over bekend is en enige status heeft zal de ontwikkelaar naar buiten treden en een informatiebijeenkomst organiseren voor de buurt en belanghebbenden. Tijdens deze informatiebijeenkomst zullen de plannen worden toegelicht en besproken met tekeningen en omschrijvingen. Met de ondertekening van de intentieovereenkomst is er door de gemeente de intentie afgegeven om te komen tot een ontwikkeling van dit gebied en zijn daarmee een eerste deel van de kosten afgedekt voor de gemeente." Kortom, summiere en onduidelijke informatie waaruit kan blijken dat de fraaie Jugendstil-achtige panden van Pietersen aan de Westhavenkade op termijn verdwijnen voor nieuwbouw. Weer een stukje mooi Vlaardingen dat met sloop wordt bedreigd ten faveure van de (lege) kas van de gemeente.
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden