Arnout Hoekstra koos voor een toekomst in het Europees Parlement. Dat gaat nu even niet door (Foto Peter Spek).
Arnout Hoekstra koos voor een toekomst in het Europees Parlement. Dat gaat nu even niet door (Foto Peter Spek). (Foto: )

Europees avontuur in de ijskast

Peter Spek

SP buiten de boot

"Ik ben zeer teleurgesteld met dit resultaat", zegt Arnout Hoekstra, de Vlaardingse politicus die het wethouderschap in de haringstad vorig jaar opzegde om lijsttrekker te worden voor de SP bij de vorige week gehouden Europese verkiezingen. Het resultaat is inmiddels bekend. De partij van Arnout Hoekstra verloor vorige week de twee zetels in het Europese Parlement en staat nu met lege handen.

vlaardingen - "De uitslag is zeer teleurstellend en dit resultaat moet even bij mij bezinken", zegt de Vlaardinger als hij op weg is met de trein naar Brussel. "Ik had gehoopt op zeker één zetel, maar dat het uiteindelijk op niets zou uitdraaien had ik zeker niet verwacht. Zo zie je maar, dat de kiezer uiteindelijk beslist." De Vlaardinger voelt zich echter niet verslagen.

Toekomst

"Wij gaan verder als SP en zoeken natuurlijk naar de oorzaak van deze nederlaag. Wat is er fout gegaan in de campagne en hoe kunnen wij dat in de toekomst voorkomen. Dat er behoefte is aan een partij als de SP is duidelijk, dat heeft het verleden bewezen." Arnout Hoekstra kan zijn Europees avontuur even in de ijskast zetten. "Maar ik ben wel in Brussel om de mannen en vrouwen van het partijbureau een hart onder de riem te steken, want ook zij zijn hun baan kwijt na deze nederlaag." Voor de Vlaardinger zelf is de toekomst ook nog ongewis. "Ik ben tijdelijk werkzaam als beleidsmedewerker voor de SP in de Tweede Kamer. Wat ik verder ga doen weet ik nog niet, dat laat ik even op mij afkomen." Ook in Vlaardingen verloor de partij van Hoekstra fors en kwam uit op 7 procent, een verlies van 5.4 procent in vergelijking met 2014. Grote winnaar werd Forum voor Democratie, als nieuwe partij met 15.8 procent van de stemmen de een na grootste partij in Vlaardingen, achter de verrassend scorende PvdA met 17 procent. Een winst van 7.5 procent. Stijgers waren verder de VVD, GroenLinks, 50PLUS, Denk en Volt Nederland. De animo voor het stemmen lag overigens beduidend lager dan het landelijk gemiddelde.

 

Meer berichten