Het schilderij is te zien in Museum Vlaardingen.
Het schilderij is te zien in Museum Vlaardingen.

Sportpark Vijfsluizen in volle glorie op fraai schilderij

VLAARDINGEN - Fier wappert de vlag van de Bataafse Petroleum Maatschappij (BPM) bij de toegangspoort van het Sportpark De Vijfsluizen in Vlaardingen. Op de achtergrond de flats in de Babberspolder, schrijft Museum Vlaardingen bij dit schilderij. 

In 1953 was het sportpark feestelijk geopend door de echtgenote van de Vlaardingse burgemeester, Th. A. Heusdens- Mansholt. Het sportpark was bestemd voor werknemers van de B.P.M. –installaties in Pernis, waarvan er velen in Vlaardingen woonden.

Op het park was een clubgebouw met een sporthal, kantine en kleedgelegenheden.

Zwembad

In de hal werden balsporten beoefend en geschermd. In de buitenruimte was een zwembad, atletiekbanen en een tennispark. Jarenlang vonden in het sportpark nationale en internationale sportwedstrijden plaats en menig Vlaardinger leerde hier zwemmen.

Dit schilderij, te zien in Museum Vlaardingen, is gemaakt in 1956 door Peter Thomasse. Aanvankelijk studeerde hij elektrotechniek, maar later stapte hij over naar de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. Dit schilderij dateert uit zijn studietijd. Zijn latere werk is veel abstracter.

Babberspolder

In de buurt van het in 2005 gesloten sportpark verandert er veel. In de wijk Babberspolder zijn woningen gesloopt en is nieuwbouw gepleegd. Het verkeersknooppunt Vijfsluizen wordt in 2017 aangepakt. De precieze invulling van het sportpark is nog steeds niet concreet.

Meer weten? In Museum Vlaardingen ontdekt u 5000 jaar leven in de delta.

museumvlaardingen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden