De avondvierdaagse is nog altijd met ruim 2000 deelnemers erg in trek bij de Vlaardingse jeugd (Foto Peter Spek).
De avondvierdaagse is nog altijd met ruim 2000 deelnemers erg in trek bij de Vlaardingse jeugd (Foto Peter Spek). (Foto: )

Avondvierdaagse blijft eeuwig jong

Peter Spek

Vanaf vandaag inschrijven

Het is een beetje zijn kindje, de Vlaardingse Avondvierdaagse. Bram Lamot is ermee opgegroeid. Al 43 jaar politieman in Vlaardingen en ruim 35 jaar betrokken bij de Avondvierdaagse in de haringstad. Dit jaar gehouden van 3 tot en met 6 juni met de start en finish bij de jeu de boulesclub Vlaardingen aan de Watersportweg.

VLAARDINGEN – Al meer dan zeventig jaar zorgen de politiemannen en -vrouwen in Vlaardingen voor de organisatie van de Avondvierdaagse. "Uit overlevering weet ik dat de Avondvierdaagse werd georganiseerd door een wandelsportvereniging, maar die kon dat door omstandigheden niet meer doen. De politie was in die tijd al nauw betrokken bij de organisatie als het ging om de veiligheid van de deelnemers. Ze namen de organisatie over, een voor Nederland unieke situatie", zegt Bram Lamot.

Variatie

De organisatie kwam terecht bij de Politie Ontspanningsvereniging Waterweg Noord. "Het is de personeelsvereniging van de politiemensen in deze regio; tot op de dag van vandaag zorgen wij daarvoor." Bram Lamot vindt het altijd weer een prachtig gezicht als de Vlaardingse jeugd op weg gaat voor de vijf of tien kilometer. "In mijn beginperiode waren dat 4000 deelnemers, nu is dat teruggelopen tot rond de 2000, maar dat is nog altijd een flink deelnemersveld. Het mooie vind ik dat ik veel ouders zie lopen die zelf ook meegedaan hebben aan deze Avondvierdaagse en nu hun kinderen begeleiden." Toch is het elk jaar weer een forse organisatie. "Wij proberen steeds wat variatie aan te brengen in de routes, maar moeten wel de veiligheid in de gaten houden door het vermijden van grote kruispunten, of rekening houden met opbrekingen op het parcours. Ook moeten de inschrijving en de muziek geregeld worden," geeft Bram Lamot een kijkje in de keuken van de organisatie. Tijdens de Avondvierdaagse zelf moeten er natuurlijk voldoende vrijwilligers aanwezig zijn om alles vlekkeloos te laten verlopen. "Dan praat ik over zo'n twintig vrijwilligers, die elke avond in touw zijn om de deelnemers veilig het parcours te laten lopen." De start- en finishplaats is in de afgelopen decennia diverse keren van plaats gewijzigd. "Wij zijn onder andere gestart op het voormalige complex van de voetbalvereniging De Hollandiaan in het Nieuwelantpark, later in de Holy bij de handbalvereniging de Hollandiaan en bij voetbalclub HSC aan de Kethelweg. Uieindelijk zijn we via het complex van CWO terechtgekomen bij de jeu de boulesclub Vlaardingen", duikt Bram even in de geschiedenis.

Vanaf vandaag kan er ingeschreven worden op het politiebureau aan de Delftseveerweg en wel op de volgende tijden: woensdag 29 mei 2019 van 14.00 uur tot 17.00 uur, vrijdag 31 mei 2019 van 15.30 uur tot 19.30 uur en op zaterdag 1 juni 2019 van 11.00 uur tot 14.00 uur. Voor meer info zie www.avondvierdaagse-vlaardingen.nl.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden