Waar nu snelweg A20 loopt, stond een afweergeschut met op de achtergrond Maasland (Foto Streekmuseum Jan Anderson).
Waar nu snelweg A20 loopt, stond een afweergeschut met op de achtergrond Maasland (Foto Streekmuseum Jan Anderson). (Foto: )

Boek over 'De Donkere Jaren van Vlaardingen'

Frans Assenberg

Dit jaar is het 75 geleden dat Nederland werd bevrijd van het Duitse juk van de Tweede Wereldoorlog. Het Streekmuseum viert dat met de presentatie van het boek 'De donkere jaren van Vlaardingen'.

vlaardingen - Het werk is geschreven door Hjalmar Teunissen en Jan Anderson. Het eerste exemplaar zal op 6 juni in de Bethelkerk worden aangeboden aan historicus en journalist Ad van Liempt. Van Liempt is nog maar kort geleden gepromoveerd op het leven van Albert Gemmeker, de commandant van kamp Westerbork. 'De Donkere Jaren van Vlaardingen' bevat vele nieuwe verhalen, ooggetuigenverslagen, indringende foto's en documenten. Drie hoofdstukken zijn aan de Geuzen gewijd. Bijzonder is een serie foto's van het Geuzenproces die met toestemming van het NIOD voor het boek mochten worden gebruikt. Daarnaast wordt het verhaal verteld van een Geus die in gevangenschap vriendschap sloot met een Oekraïnse krijgsgevangene en erin slaagde hem na de bevrijding naar Vlaardingen te halen. Marla van de Weert-de Wit stond voor het boek de brieven af die haar vader Maarten de Wit schreef vanuit concentratiekamp Buchenwald.

Meer berichten