Antoinette van de Water neemt het op voor de prachtige wilde olifant.
Antoinette van de Water neemt het op voor de prachtige wilde olifant. (Foto: )

In harmonie leven met olifanten

Peter Spek

Antoinette blijft strijdbaar

De Vlaardingse Antoinette van de Water blijft strijden om mensen in harmonie te laten leven met olifanten. Dat lukt niet altijd. Ze ervaart het bijna dagelijks, maar constateert ook dat met een goede voorlichting een vreedzaam samenleven van mensen en olifanten mogelijk is. Doel: plezier aan elkaar hebben in plaats van elkaar in de weg te lopen.

VLAARDINGEN – De Vlaardingse werkt op dit moment in Zuid-Afrika en laat vanuit het zonnige buitenkantoor, midden in de Afrikaanse bush, het thuisfront zo nu en dan weten welke spannende situaties zij tegenkomt. "Het hoogtepunt van de afgelopen tijd vond in Timbavati Game Reserve plaats, dat aan het Kruger National Park grenst. Daar trok ik erop uit met een aantal onderzoekers. Zij monitoren het gedrag van olifanten en hun impact op de natuur. Op de weg terug stopten wij bij een meertje. Over een heuveltje zagen wij een groepje olifanten verschijnen, vast ook op zoek naar de verkoeling van het water. Daarachter verscheen nog een groep olifanten, wat losse bullen, nog een hele kudde zo te zien. Voor wij het wisten waren wij omringd door wel tachtig wilde olifanten. Stof dat overal opwaaide, het gespetter van de eerste olifanten in het water, diepe 'rumbles' en getetter. Er gebeurde zoveel tegelijk dat wij niet wisten waar wij moesten kijken. Van baby's van een paar maanden oud, tot een oude wijze matriarch en imposante bullen."Een magisch, hartverwarmend en hoopgevend moment. Pure, onverstoorde wildernis. Hier doen we het voor", laat de gedreven Antoinette van de Water weten vanuit Zuid-Afrika.

Bescherming

De Vlaardingse raakte onder de indruk van het leven van olifanten, toen zij op een backpack-reis door Thailand een jong olifantje hulpeloos over straat zag lopen. Zij zet zich nu in om olifanten een beter bestaan te geven, maar dat valt niet mee. "Ik ervaar het nu zelf. Je woongebied delen met wilde olifanten. En geloof mij, het is fantastisch, maar niet bepaald conflictloos. Mijn ervaring staat natuurlijk niet op zich. Hij maakt deel uit van het groter patroon waarin mensen steeds meer inbreuk maken op het leefgebied van olifanten die, om te overleven, wel moeten terugslaan, bijvoorbeeld door omheiningen omver te lopen om naar water en eten te zoeken. Wat dan weer leidt tot dode olifanten en soms tot dode mensen." In verschillende landen in oostelijk en zuidelijk Afrika doet Antoinette van de Water onderzoek naar duurzame oplossingen voor mens-olifant conflicten en helpt mensen die oplossingen in praktijk te brengen. "Ook ga ik olifantbescherming bepleiten in wetenschappelijke publicaties, social media, dagblad- en tijdschriftartikelen, op conferenties, in korte video's en uiteindelijk ook met een boek dat zal lezen als een avonturenroman. Alles om een vreedzaam samenleven van mensen en olifanten te bevorderen, zodat wij veel plezier van elkaar kunnen hebben in plaats van elkaar in de weg te lopen."

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden