Aad den Hoedt (links), Aad den Hoedt, Erick den Hoedt, Gerrit den Hoedt en Gré van Ekelenburg-den Hoedt nemen de erkenning in ontvangst.
Aad den Hoedt (links), Aad den Hoedt, Erick den Hoedt, Gerrit den Hoedt en Gré van Ekelenburg-den Hoedt nemen de erkenning in ontvangst. (Foto: )

Alsnog erkenning voor oorlogshelden

Peter Spek

Mobilisatie Oorlogskruis uitgereikt

De Vlaardingers Cor en Gerrit den Hoedt hebben postuum het Mobilisatie Oorlogskruis ontvangen uit handen van Luitenant-generaal Van Griensven op het landgoed Zwaluwenberg in Hilversum. Voor de Vlaardingse familie Den Hoedt een bijzonder moment, maar ook een blijk van waardering voor de broers Cor en Gerrit. Zij hebben oorlogsleed moeten doorstaan en dat met de dood hebben moeten bekopen.

VLAARDINGEN – Waarom na ruim 75 jaar deze postume uitreiking aan de Vlaardingers? Hans van Ekelenburg vertelt: "Ik ontdekte bij het stamboomonderzoek naar familieleden van mijn vrouw Gré, dat Jan en Maarten den Hoedt in 1955 dit Mobilisatie Oorlogskruis wel hadden gekregen, maar Cor en Gerrit niet. Zij zijn de oudere broers van de vader van mijn vrouw. Daar wilde ik meer van weten."

Afgewezen

Een zoektocht van drie jaar leverde verrassende familiezaken op. "Ik ben begonnen met drie jaar geleden het Ministerie van Defensie aan te schrijven en te vragen waarom deze twee mannen geen onderscheiding hadden gekregen. De reactie was dat zij als opvarenden van een koopvaardij schip in die tijd geen militair waren. Dit verzoek werd tot tweemaal afgewezen, tot het moment, dat er een nieuwe Luitenant-generaal kwam op defensie." Hans van Ekelenburg gaf de moed niet op en kwam in contact met het Comité Ereschuld Onderscheidingen van Roel Rijks. "Dat zorgde ervoor dat ik opnieuw een aanvraag kon doen. Tot mijn verbazing werd die begin dit jaar gehonoreerd en konden wij vorige week met een forse familiedelegatie afreizen naar Hilversum om het Mobilisatie Oorlogskruis alsnog namens Cor en Gerrit den Hoedt in ontvangst te nemen." Hans van Ekelenburg heeft inmiddels een heel dossier aangelegd over het leven van Cor en Gerrit den Hoedt, die hij zelf niet heeft gekend, maar kent wel de geschiedenis van de twee mannen. "Beiden waren gedurende Tweede Wereldoorlog opvarenden van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd en werden in 1944 door de Japanners opgepakt in Batavia en met de Junyo Maru, een Japans vrachtschip, als krijgsgevangenen, vervoerd naar Sumatra om te gaan werken aan de 220 kilometer lange Pakan Baru spoorlijn. Dit schip werd echter op 18 september 1944 voor de kust van Sumatra getorpedeerd door de Britse onderzeeboot Tradewind, die dacht dat het schip oorlogsmateriaal vervoerde. Het zonk met ruim 5600 bemanningsleden aan boord. Cor den Hoedt verdronk daarbij en kreeg een zeemansgraf. Gerrit den Hoedt werd gered uit zee en te werk gesteld aan de spoorlijn. Maar door de hitte en de zwakke lichamelijke gesteldheid, overleefde hij dit niet. Hij ligt begraven op de Erebegraafplaats Leuwigajah op Java. Hun namen staan wel vermeld op het Lloyd monument aan de Calandstraat in Rotterdam", zegt Hans van Ekelenburg. "De familie kan met deze erkenning een donker hoofdstuk uit de geschiedenis afsluiten."

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden