'Ze zeiden aardige dingen over Wim'


Foto:

'Ze zeiden aardige dingen over Wim'

Frans Assenberg

Heerlijk boek Amazing Stroopwafels

Het nieuwe boek van Merlijn Kerkhof leest heerlijk weg. Het gaat over zijn vader Wim, frontman van The Amazing Stroopwafels. Opvallend is dat Merlijn de band presenteert als Rotterdams, terwijl die tot in zijn vezels Vlaardings is.

vlaardingen - Met het lied 'Oude Maasweg kwart voor drie' kwamen de Stroopwafels hoog in de hitlijsten. Dat liedje loopt parallel met Wims levensloop, die centraal staat in deze biografie. Hij is een familieman en artistiek een bijna ongeleid projectiel. Dat kleeft aan creatieve en zelfstandig denkende zielen. Ze bedenken iets en gaan ervoor.

Oetlul

Zoon Merlijn komt over als even creatief, maar de bewondering voor zijn vaders band en de liefde voor die man is enorm. Dat maakt het boek uniek. Weinig schrijvers kunnen de lezer zo het verhaal in te trekken. De auteur schrijft als muziekjournalist voor De Volkskrant, maar van het veelal academisch taalgebruik van dit medium bedient hij zich gelukkig niet. De Kerkhofs zijn Vlaardings en de taal is modern Vlaardings. Het werkstuk is daarmee een aanwinst voor de plaatselijke en landelijke literatuur. In de opening vergelijkt Kerkhof zijn vader Wim met de grote componist Bach. Net als Bach groeide Wim Kerkhof uit tot een lokale bekendheid. Veel eer voor laatstgenoemde maar ja, het is zijn vader! Zij sparen elkaar niet, want als voor een optreden de oude Volvo moet worden volgeladen begint Wim 'te zeiken over de manier waarop ik de auto inlaad, want dat ene versterkertje moet natuurlijk niet daar in de hoek. Ik had op meer respect gerekend. Ik noem Wim klootzak en hij mij oetlul.' Tijdens het optreden in Wateringen kijkt hij de hele tijd naar zijn zoon die dat weer opneemt als 'controle'. Merlijn Kerkhof schreef een boek dat meer een hommage is aan zijn pa en de familie dan een afstandelijke biografie.

Kwart voor drie

Als journalist bracht hij zoveel mogelijk hoofdrolspelers en andere collega's van de band respectvol voor het voetlicht. De relatie tussen Wim en Fungusman (enige tijd 'Stroopwafel') Fred Piek was geen gemakkelijke, maar Merlijn belt wel bij Piek aan om op te tekenen wat er eigenlijk voor was gevallen in het verleden. Dat maakt dat Wim en Fred weer met elkaar praten. "Ik heb de hoofdrolspelers uit de Stroopwafel-geschiedenis geïnterviewd," schrijft Merlijn. "Ze zeiden aardige dingen over Wim, maar wat bleef hangen, was dat hij egocentrisch en dominant is. Het zijn woorden die ik niet met hem associeer, maar wel begrijp." Eigenlijk schreef Kerkhof een oprecht boek met drie verhalen, dat van de familie en daarin voorop vader Wim, het verhaal van The Amazing Stroopwafels en dat van hun 'hit' Oude Maasweg.

'Ik loop wel door maar ik kan nergens heen. 't Regent nog steeds en ik voel me zo alleen. Nu ik je nooit meer zie, Oude Maasweg kwart voor drie...'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden