De kinderen van de familie Marlissa 'knippen' hun nieuwe woning open. Rechts directeur Marieke Kolsteeg (Foto Waterweg Wonen).
De kinderen van de familie Marlissa 'knippen' hun nieuwe woning open. Rechts directeur Marieke Kolsteeg (Foto Waterweg Wonen). (Foto: )

Blij met energiezuinige woning

Frans Assenberg

Nul op Meter in Westwijk

Bewoners van de Samuel Esmeijerstraat hebben hun nieuwe woningen betrokken. Het zijn energiezuinige huizen, gebouwd onder het predicaat 'Nul op de meter'.

vlaardingen - De bouw van deze 20 eengezinswoningen startte oktober vorig jaar. Onlangs kwamen de woningen klaar en ontvingen de huurders de sleutel van deze energiezuinige woningen. Het zijn geen standaard sociale huurwoningen. Dat wordt duidelijk tijdens een rondleiding door de opgeleverde woning die vloerverwarming heeft, een luchtwarmtepomp, 'super goede isolatie' en meer dan twintig zonnepanelen op het dak. Een Nul op de Meter-woning (NOM) wekt genoeg energie op voor de installaties én voor het meeste verbruik van de bewoners. Gas komt er niet meer aan te pas volgens directeur Marieke Kolsteeg van woningstichting Waterweg Wonen die 'erg trots is op deze eerste huizen.' Het was de familie Marlissa die uit handen van Kolsteeg de sleutel, mét een chocolade sleutel, voor hun nieuwe woning ontving. Hierna was het de beurt aan wethouder Bart Bikkers (Duurzaamheid) om samen met het enthousiaste gezin het lint door te knippen.

Zonder huis

De familie Marlissa keek uit naar de nieuwe woning. Tijdelijk woonden zij met hun drie kinderen bij ouders in. En een poos in het huis van een oom. Die woning werd verkocht en dus zijn ze blij met hun nieuwe woning in de Samuel Esmeijerstraat. Ze zien de duurzame voordelen. "De heel constante temperatuur zal vast fijn zijn. Minder energie en minder water gebruiken, dus niet te lang douchen is best een uitdaging," zegt meneer Marlissa lachend. "Wij vinden het goed om wat bewuster met ons water- en energiegebruik om te gaan. Tijdens een voorlichtingsavond hoorden we al hoe alles werkt. Op een webportaal is ons energieverbruik straks af te lezen. Ideaal! Elektrisch koken is misschien wennen. Maar ik ben kok en neem vaak eten van mijn werk mee. Een eitje bakken op het elektrisch fornuis gaat ons vast lukken."

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden