"Ik had het terras kunnen uitbreiden, maar vond een botanische tuin veel leuker. Het geeft een vakantiegevoel!", vertelt Hans trots. "Alleen jammer dat de buxussen ziek zijn geworden. (Foto: Britt Planken)
"Ik had het terras kunnen uitbreiden, maar vond een botanische tuin veel leuker. Het geeft een vakantiegevoel!", vertelt Hans trots. "Alleen jammer dat de buxussen ziek zijn geworden. (Foto: Britt Planken) (Foto: )

'Opa snor' van het Pannenkoekenhuis

Pannenkoekenhuis 't Hof is niet weg te denken uit het Vlaardingse, maar binnen de restaurantmuren geldt hetzelfde voor Hans Lindhoudt. Hij is dol op het familiebedrijf, waar drie generaties zij aan zij werken, en is daar ondanks zijn leeftijd nog elke dag druk bezig. Na een lastige periode vanwege gezondheidsproblemen en de slechte bereikbaarheid van het pannenkoekenhuis (door werkzaamheden aan het park en de straat), voelt Hans zich de laatste jaren weer fantastisch. Het Hof vindt hij nog altijd schitterend. "Dít is echt Vlaardingen voor mij!", glundert hij. Komende maandag wordt hij tachtig jaar en als dank voor zijn toewijding nomineerde zijn familie hun 'opa snor' als Vlaardinger van de Week.

Door Britt Planken

Hoe kwam je in Vlaardingen terecht?
"Dat is een heel verhaal. Ik kom van het voormalige eiland Tholen, uit het Zeeuwse dorp Oud-Vossenmeer. Toen ik 12 was ging mijn vader met de veerpont over, maar hij keerde niet terug. Zijn lichaam werd zes weken later gevonden. Omdat er niets bewezen was, kreeg mijn moeder niets uitgekeerd van de verzekering. Daardoor konden mijn twee broers en ik niet allemaal bij mijn moeder blijven. Ik woonde bij mijn tante en later bij een gezin in Noord-Brabant, tot mijn moeder hertrouwde met Jan Storm. Een rasechte Vlaardingse zeeman! Ik was heel groos op mijn tweede vader en heb veel van hem geleerd. Inmiddels woon ik al 43 jaar met mijn vrouw Lona aan de Goudsesingel."

En wat is het verhaal van Pannenkoekenhuis 't Hof?
"Ik ben een echte elektronicaman, heb duizenden tv's gerepareerd en verkocht. Maar in de weekenden ging ik samen met Lona op de Solex naar Tholen, om het horecavak te leren in het hotel/restaurant van mijn oom. Daarna werd ik technisch onderwijsassistent en werkte mijn vrouw in de catering van de gemeente Vlaardingen. Op een gegeven moment vroeg de gemeente aan mijn vrouw of ze een bestemming kon bedenken voor het gebouw in 't Hof. Ze kwam met het idee voor een pannenkoekenhuis en toen zijn we het samen met onze dochter Mariska gestart. Ik heb altijd meegeholpen en toen ik op mijn 62ste met vervroegd pensioen ging, ben ik full-time in de zaak gaan werken. We stellen hoge eisen aan onze zaak en de producten. De pannenkoeken worden bereid met bloem van de molen met volkoren, een eigen mix! Ik ben er trots op dat ons restaurant zo laagdrempelig is. We proberen het iedereen naar de zin te maken. Volgend jaar bestaat het pannenkoekenhuis 25 jaar en Lona en ik zijn er nog steeds elke dag!"

Is het niet tijd voor pensioen?
"Ik neem vooral de technische dingen voor mijn rekening. Heerlijk als ik een jukebox of vaatwasser uit elkaar haal en 's avonds kan zeggen: dat heeft die oude snor weer gedaan! Eerlijk gezegd ging het een paar jaar geleden niet zo goed met mijn gezondheid. Ik onderging operaties, maar mijn hoofd werkte niet mee. Soms zei ik zelfs tegen de gasten dat er gif in de koekjes zat die ze bij de koffie kregen. Dat kon natuurlijk niet! Gelukkig is het helemaal goedgekomen. Ik praat graag met mensen en mijn gezin is het hoogtepunt van mijn leven, dus over tien jaar hoop ik hier nog te zitten!"

Waar komt die snor eigenlijk vandaan?
"We hebben veel gereisd naar de Balkan, waar de meeste mannen een snor hebben. Ik vond het mooi en het zorgt voor herkenning, daarom laat ik 'm al meer dan 25 jaar staan. Hij gaat er ook nooit meer af!"

Persoonlijk:
Naam: Hans Marinus Lindhoudt
Leeftijd: Bijna 80 (20 mei 1939)
Gezin: Getrouwd met Lona en vader van Mariska en Peter, tevens trotse grootvader van vijf kleinkinderen
Bekend van: Pannenkoekenhuis 't Hof
Social media: Facebook

Britt Planken,
Meer berichten