Buurtcirkel Westwijk/Oost vindt wekelijks plaats in Wijkcentrum West of De Groene Luiken. De deelnemers staan voor elkaar klaar en delen lief en leed, óók buiten de bijeenkomsten. (Foto: Britt Planken)
Buurtcirkel Westwijk/Oost vindt wekelijks plaats in Wijkcentrum West of De Groene Luiken. De deelnemers staan voor elkaar klaar en delen lief en leed, óók buiten de bijeenkomsten. (Foto: Britt Planken) (Foto: )

Een bijzondere band met buren

De basis is één bijeenkomst per week met een kopje koffie of thee. Verder is er weinig dat een Buurtcirkel definieert. Bij dit programma zijn het namelijk de deelnemers die de inhoud bepalen. Zo heerst in Buurtcirkel Westwijk/Centrum vooral een gezellig familiegevoel. "Ik kreeg letterlijk een arm om mij heen."

Door Britt Planken

VLAARDINGEN - Vier jaar geleden startte de allereerste Buurtcirkel van Vlaardingen. Het duurde ruim een jaar voordat het concept echt van de grond kwam, maar inmiddels is de cirkel voor Westwijk/Centrum rond. De groep bestaat uit zo'n twaalf heel verschillende mensen. Wat hen bindt is wat Pameijer - initiatiefnemer van de Buurtcirkel - omschrijft als een ondersteuningsvraag. Er blijken veel mensen te zijn die behoefte hebben aan een netwerk in hun eigen wijk. De goedlachse Edson hoort al geruime tijd bij de cirkel Westwijk/Centrum en heeft de groep in zijn hart gesloten: "Een paar jaar geleden voelde ik me structureel eenzaam en moe, maar ik was wél nieuwsgierig naar de Buurtcirkel. Toen ik hier aansluiting vond, ging het heel snel. Ik voel me weer goed, heb letterlijk meer kracht en zie allerlei mogelijkheden. Mijn eigen familie woont ver weg, maar deze groep is als een familie voor me!" Dat onderschrijven meer deelnemers, zoals Dirk. Sinds een paar maanden hoort hij bij deze cirkel. Dirk heeft geen familie meer, maar voelde zich niet per se eenzaam. "Ik heb genoeg hobby's om me te vermaken. Toch was er een gemis, dat nu is opgevuld. We doen ook leuke dingen. Binnenkort hebben we een karaoke avond bij mij thuis", vertelt hij. Het is bijzonder hoe volslagen onbekenden zo'n bijzondere band weten op te bouwen. Dat komt volgens de deelnemers door hun open houding. Iedereen is welkom, het maakt niet uit wie of wat je bent. Als je maar bereid bent om de groep op jouw manier te steunen. Jacqueline is zo vol van de Buurtcirkel, dat ze anderhalf jaar geleden de overstap van deelnemer naar vrijwilliger maakte. "Op de sterfdatum van mijn moeder, kreeg ik hier letterlijk een arm om mij heen", vertelt ze dankbaar. "Toen merkte ik pas dat er iets miste in mijn leven." Jacqueline wordt gecoacht door Judith Kalb en Monique Moerman-Bentum van Pameijer. Zij leren haar om de groep te stimuleren en ondersteuningsvragen te signaleren. "De Buurtcirkel is van de bewoners", stelt Judith. Daarom zijn Monique en zij vaker niet dan wel aanwezig. Natuurlijk staan ze altijd voor hen klaar, maar over het algemeen hebben de buurtbewoners als groep genoeg in hun mars om elkaar te helpen. En dat is precies de bedoeling! De een krijgt hulp met boodschappen sjouwen, de ander met zijn administratie en Hussam kreeg steun bij het zoeken naar vacatures. "Ik woon 3,5 jaar in Nederland, maar toen ik in augustus naar Vlaardingen verhuisde kende ik hier niemand. Ik zat een maand alleen thuis. Nu ken ik deze aardige mensen!" Zo heeft iedere deelnemer zijn eigen succesverhaal, dat elke week iets langer wordt. "Het is lekker om sociale contacten te hebben", zegt Patrick. "Daardoor wordt de drempel om andere contacten aan te gaan lager." Het succes van Buurtcirkel is volgens de groep Westwijk/Centrum meer dan bewezen. Susan: "In het begin vond ik het bezopen; dit is toch gewoon het burensysteem? Maar het werkt. We voelen ons hier veilig en kunnen alles met elkaar bespreken."

Op dit moment zijn er al vijftig Buurtcirkels door heel Nederland. In Vlaardingen is er sinds vier jaar een groep in Westwijk/Centrum en sinds juni in Holy. Benieuwd of een Buurtcirkel iets voor jou is? Mail naar judith.kalb@pameijer.nl en kom een keertje kijken!

"Voorheen vond ik het lastig om contacten te leggen", vertelt deelnemer Kees. "Na een half jaar bij de Buurtcirkel heb ik voor het eerst iets georganiseerd. Een geslaagde Amerikaanse avond, bij mij thuis. Ik heb lang voor mijn moeder gezorgd en denk dat ik me nu sterk kan maken voor anderen. De groep steunt mij daarin. We luisteren heel goed naar elkaar."

Britt Planken
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden