Anne Kuipers laat leerlingen met een beperking ondervinden, dat zij tot meer in staat zijn dan zij zelf verwachten (Foto Hannes en Co).
Anne Kuipers laat leerlingen met een beperking ondervinden, dat zij tot meer in staat zijn dan zij zelf verwachten (Foto Hannes en Co). (Foto: )

'Glinstering in hun ogen ontroert mij'

Peter Spek

Anne Kuipers 10 jaar in Ethiopië

Precies tien jaar werkt Anne Kuipers in Ethiopië voor de stichting SPAT, Sport en Physical Ability Trainer. De missie: het terugdringen van armoede en ongelijkheid voor mensen met een beperking. En een positief bewustzijn voor deze groep te creëren. Dat lukt. Op 24 basisscholen in Ethiopië werken docenten die de doelgroep sport-, spel- en circus activiteiten aanbieden.

VLAARDINGEN – "Het bijzondere is dat deze docenten zelf een beperking hebben", zegt Anne Kuipers van Circus Hannes en Co. Hij is als vrijwilliger bij dit project betrokken als kenner op het gebied van circusactiviteiten. "Tien jaar geleden werd ik door Hogeschool Windesheim in Zwolle gevraagd of ik in Ethiopië aankomende docenten de trucjes van het circusvak wilde leren. Ik raakte zo onder de indruk van het werk daar, dat ik inmiddels zeven of acht keer terug ben geweest", zegt Anne Kuipers. "Doel is mensen met een beperking niet meer aan de zijlijn te laten staan, maar midden in de samenleving te zetten. Meedoen, meetellen, herkend en erkend worden. Sport, plezier en bewegen aan te bieden als aanjager voor de ontwikkeling van deze leerlingen. Na 10 jaar kan ik zeggen dat het werkt." Inmiddels is er een huis van sport opgericht waar deze trainers zich verzamelen. "Zij worden daar bijgeschoold en vindt er overleg plaats en worden er trainingsprogramma opgesteld." Anne Kuipers is net weer terug uit Ethiopië. "Door mijn circusprogramma kunnen de deelnemers een gevoel van eigenwaarde ontwikkelen. Centraal staat altijd het zoeken naar mogelijkheden voor elk individu. Zoeken naar wat je wél kunt. Het applaus is hierbij een machtig instrument om de waardering te tonen voor wat bereikt is. Het ontwikkelen van mogelijkheden en het wegnemen van drempels, letterlijk en figuurlijk, zodat zelfvertrouwen, trots en onafhankelijkheid bereikt kan worden. De glinstering in de ogen van de leerlingen ontroert mij steeds opnieuw en de begeleiders zien tot hun verbazing, dat de leerlingen meer kunnen dan zij ooit gedacht hadden", besluit Anne Kuipers niet zonder trots.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden