Rechts Jan Wilmer, bijgestaan door een comité van aanbeveling uit de Vlaardingse samenleving, om 75 jaar bevrijding te vieren (Foto Peter Spek)
Rechts Jan Wilmer, bijgestaan door een comité van aanbeveling uit de Vlaardingse samenleving, om 75 jaar bevrijding te vieren (Foto Peter Spek) (Foto: )

Uitzwaaimoment in de sfeer van 1944

Peter Spek

75 jaar vrijheid in Vlaardingen

Vlaardingen gaat op een bijzondere manier 75 jaar bevrijding van Nederland vieren en herdenken en trekt daar ruim een jaar voor uit. Initiatiefnemer Jan Wilmer, van de Stichting Nationale Gedenkdagen, is al enkele maanden aan het werk om dit idee vorm te geven en het begint op vrijdagmiddag 31 mei met een uitzwaaimoment vanaf de historische Markt in het centrum van de stad.

VLAARDINGEN – "In 1944 zijn er vele mannen en jongens vertrokken uit hun gezinnen en families om in een vreemd land tegen een vreemde vijand te gaan strijden om zo de vrede in Europa te herstellen. Zij verzamelden zich in Engeland, werden getraind in opleidingskampen om zo de oversteek te maken naar Frankrijk. Een immense operatie om mens en materieel op het juiste moment op de juiste plek te krijgen", zegt Jan Wilmer. "Hier willen wij in Vlaardingen bij stilstaan omdat ook jonge stadgenoten die oversteek maakten, een opoffering van zoveel mensenlevens die ervoor hebben gezorgd dat wij nu al 75 jaar in vrijheid mogen leven. De opdracht was: kom veilig en gezond weer thuis." Jan Wilmer heeft zich altijd verdiept in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. "Zelf heb ik die oorlog niet meegemaakt, maar mijn vader wel. Die werd in Duitsland tewerkgesteld in de buurt van München. Overigens heeft hij daar niet zoveel over verteld, maar hij heeft wel een dagboekje bijgehouden over deze tijd," zegt Jan Wilmer. "Dat heeft mijn belangstelling gewekt voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Ik heb daar veel boeken over gelezen, zeker ook gezien het feit, dat mijn vader op vrije jonge leeftijd, 61 jaar was hij pas, is overleden."

Market Garden

"Ik kan daarom aan hem niets meer vragen over zijn ervaringen, maar het dagboekje geeft wel een goed beeld wat zich daar in Duitsland heeft afgespeeld en wat zij ervaren hebben." Het uitzwaaimoment is de start van de activiteiten, die doorlopen tot volgend jaar augustus. "Met het uitzwaaimoment vertrekt daadwerkelijk een groepje Vlaardingers onder leiding van Ard Huizer naar Normandië om op 6 juni de invasie te herdenken. Daarna staan wij stil bij de operatie Market Garden in Arnhem, de herdenking van de hongerwinter in februari en het Zweeds wittebrood, de uitreiking van de Geuzenpenning op 13 maart, de dodenherdenking op 4 mei en de bevrijding op 5 mei en de capitulatie van Japan op 15 augustus", somt Jan Wilmer de historische momenten van het komende jaar op. Op 31 mei wordt de sfeer opgeroepen van het jaar 1944, als de jonge mannen worden opgeroepen naar Engeland te vertrekken met legervoertuigen, filmbeelden van generaal Eisenhower en Winston Churchill, maar ook reacties van ouders van jonge veteranen, die op oorlogsmissie moesten, gedichten en muziek uit de jaren veertig door Rita Young. Alle Vlaardingse oude en jonge veteranen zijn voor voor dit uitzwaaimoment uitgenodigd.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden