Aat Rozendaal (links) en Dick Brand tussen de natuur van de Broekpolder alvast op zoek naar bijen (Foto Peter Spek)
Aat Rozendaal (links) en Dick Brand tussen de natuur van de Broekpolder alvast op zoek naar bijen (Foto Peter Spek) (Foto: )

Natuurfietstocht op zoek naar bijen

Peter Spek

Biodiversiteit staat onder druk

Een natuurfietstocht met als doel het vinden van bijen, moet de aandacht vestigen op de toestand van de biodiversiteit in Vlaardingen. En die aandacht is hard nodig. De afgelopen jaren is een grote teruggang te bespeuren van insecten, waaronder bijen, zweefvliegen, vlinders en kevers. Een goed beheer van de biodiversiteit kan een oplossing bieden, maar daarvoor moet wel de kennis aanwezig zijn.

VLAARDINGEN – Aat Rozendaal van Klavertje Vier en Dick Brand van de Vereniging Voor Veldbiologie hopen dat door die natuurfietstocht niet alleen de deelnemers bewust worden van de belangrijkheid van een goed beheer over de biodiversiteit, maar dat vooral de beleidsmakers op gemeentelijk en provinciaal niveau de nodige kennis opdoen om hieraan sturing te geven. "Om de biodiversiteit in stand te houden en te verbeteren is het noodzakelijk dat bijvoorbeeld op de juiste manier maar ook op de juiste tijd het riet langs de oevers van de singels in de stad gesnoeid wordt. Zo niet dan verdwijnen er veel noodzakelijke insecten, maar ook de aanleg en onderhoud van groen in de openbare ruimte is van levensbelang voor de insecten", zegt Aat Rozendaal. "De afgelopen jaren is er veel bezuinigd op dit gebied. Dat is op zich niet zo'n probleem, als de werkzaamheden maar op een deskundige manier plaatsvinden."

En daarover hebben Aat Rozendaal en Dick Brand wel hun twijfels. "Al het werk aan de groenvoorziening in Vlaardingen wordt uitbesteed aan externe loonbedrijven en de vraag is of die voldoende kennis in huis hebben om dat werk uit te voeren, daarom ben ik blij dat er een keurmerk komt voor die loonbedrijven, dat zal de kwaliteit zeker verhogen", zegt Aat Rozendaal. "De gemeente Vlaardingen voert al jaren lang in delen van de stad een op ecologisch basis gestoeld goed groenbeheer, maar het kan natuurlijk beter en dat willen wij met die natuurfietstocht aantonen." Als de insecten verdwijnen ontstaat er een groot probleem. "Die zijn belangrijk in een ecosystemen als voedsel voor vogels, vleermuizen en reptielen. Die zorgen voor de bestuiving van veel wilde planten. En dat geldt evengoed voor de bestuiving van landbouwgewassen. Insecten dragen ook bij aan een gezond bodemleven," doceert Aat Rozendaal, die een fietstocht heeft uitgezet met enkele hotspots. "Ik hoop dat het weer meewerkt om de deelnemers daadwerkelijk de aanwezigheid van bijen te laten zien. Nederland kent ruim 350 soorten bijen en daarvan zitten er ook veel in de Broekpolder." De natuurfietstocht start bij de Heemtuin in de Westwijk en voert langs de west- en noordzijde van de Westwijk en het voedselbos. "De Broekpolder wordt natuurlijk niet overgeslagen, dat is een belangrijk gebied voor Vlaardingen en ik hoop in het terrein de Ruigte bijen aan te treffen."

Natuurfietstocht: zaterdag 25 mei om 10.00 uur. Aanmelden: bijenfietstochtvlaardingen@gmail.com.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden