Cees Eykelenboom verwacht veel van Place du Tertre op de historische locatie van het Lijnbaan-comple (Foto Peter Spek).
Cees Eykelenboom verwacht veel van Place du Tertre op de historische locatie van het Lijnbaan-comple (Foto Peter Spek). (Foto: )

Een knipoog naar Montmartre Parijs

Peter Spek

Paradijs voor kunstenaars

Tijdens de Open Atelier-dagen op 25 en 26 mei staat Vlaardingen voor de tweede keer een prachtige kunstmanifestatie te wachten: Place du Tertre. Nu groter opgezet met nieuwe elementen. "Ik wil de Vlaardingers nog meer bij de kunst en cultuur betrekken", zegt initiatiefnemer Cees Eykelenboom.

VLAARDINGEN – Kende de eerste editie van Place du Tertre, met een knipoog naar de kunstactiviteiten op Montmartre in Parijs, al meer dan duizend bezoekers, Cees Eykelenboom wil dit succes nu verder uitbouwen. "Vanuit de deelnemers en het bezoekende publiek kwam vorig jaar al de vraag naar een herhaling. Met de bouwstenen die vorig jaar zijn gelegd, ben ik verder gaan denken om uiteindelijk uit te komen op een interactief doe-programma."

Het programma van die twee dagen mag gezien worden. Met demonstraties, presentaties, voorstellingen en uitvoeringen van beeldende kunst, podium kunst, muziek, poëzie, drama en toneel. "Ingrediënten om het publiek te prikkelen om mee te doen en een andere beleving van kunst te bieden. En wij slaan meteen twee vliegen in een klap. Kunst en cultuurbeleving krijgt een sociaal maatschappelijke functie en verlaagt de drempel om mee te doen. Hierdoor wordt de elitaire lading van kunst weggenomen."

En de locatie van de Lijnbaan is natuurlijk uitstekend geschikt voor zo'n kunstmanifestatie. Cees Eykelenboom vindt het erg belangrijk dat op deze manier de Vlaardingse bevolking kennis kan maken met kunst. "In de omliggende steden heeft een ontwikkeling plaats gevonden om beeldende kunst op vernieuwende wijze te presenteren. Maassluis heeft een compacte kunstroute ontwikkeld en Schiedam is gekomen met een Open Expo waarbij het Stedelijk Museum een hoofdrol speelt tijdens een vierdaagse kunstmanifestatie", schetst hij de situatie. "Vlaardingen is, na het ontbinden van de stichting Mareado, blijven steken in deze ontwikkeling en heeft niets geboden om beeldende kunst tijdens de Open Atelier-dagen aantrekkelijk te maken. De ateliers liggen wat dat betreft te gedecentraliseerd over de stad."

Cees Eykelenboom verwacht veel van de nieuwe opzet. "Op het Lijnbaan-complex heb ik een overzichtelijk programma opgesteld. Onder de overkapping kunnen kunstenaars aan het werk en worden er workshops gegeven. Op het evenemententerrein zijn schilders te vinden gespecialiseerd in voornamelijk stadsgezichten, een kinderprogramma en een workshop bambata, een Afrikaanse percussie. Op het podium op het grasveld louter muziek." Cees Eykelenboom telt ruim vijftig deelnemers. "Dat moet er voor zorgen dat de stad in dat weekend bruist van kunst en cultuur. Dat in combinatie met de Open Atelier-dagen en gezien het aanbod moet dat ook gaan lukken. Ik wil er een jaarlijks terugkerend evenement van maken." Op beide dagen begint Place du Tertre om 13.00 uur en duurt tot 18.00 uur.

 

Meer berichten