Renee Helderop laat zien hoe fithockey wordt gespeeld met een zachte knots een en grote plastic bal (Foto Peter Spek).
Renee Helderop laat zien hoe fithockey wordt gespeeld met een zachte knots een en grote plastic bal (Foto Peter Spek). (Foto: )

Fithockey maakt 55-plussers 'los'

Peter Spek

Sociale aspect is belangrijk

Steeds meer sportclubs richten zich op de nieuwe doelgroep van 55-plussers. De vraag naar sporten voor deze mannen en vrouwen op leeftijd groeit gestaag. Ook in Vlaardingen. Voetbalclubs lanceren het wandelvoetbal en de hockeyclub Pollux doet dat met fithockey.

VLAARDINGEN – Renee Helderop van Pollux heeft het fithockey voor de club uit de Broekpolder vorig jaar geïntroduceerd en kijkt tevreden toe hoe de mannen en vrouwen over het veld rennen en slaan met een stick. "Fithockey is een dynamische, complete sport. Vooral voor 55-plussers", zegt de Vlaardingse.

Ferme klap

Behendig pikt Gert van der Linden de bal op en slalomt gestaag in de richting van het doel van de tegenstanders. Op een meter of tien afstand waagt hij een schot. Een ferme klap en de bal vliegt in een strakke lijn onhoudbaar naar de verre hoek. Doelpunt, denk je dan. Maar dat is buiten Elisabeth Verwaijen-Wanders gerekend. De keepster steekt haar stick uit en tikt haast achteloos de bal van de doellijn. "Goeie bal, keep", zegt Gerrit van der Linden en een high five is de beloning voor haar vakkundige redding. Het is geen gemiddelde training.

"Aanvaller Gert van der Linden is namelijk 68 jaar oud en keepster Elisabeth Verwaijen-Wanders zelfs 78 jaar. Het gaat hier ook niet om echt hockey met harde sticks, maskers, mondbeschermers en een keiharde bal, maar om fithockey, die vooral bedoeld is voor 55-plussers. Het spel wordt gespeeld met grote, maar zachte knotsen van kunststof. De eveneens zachte plastic bal heeft het formaat van een meloen", schetst Heleen Helderop de situatie bij Pollux. Naast de fysieke voordelen is er ook het sociale aspect belangrijk. Gert van der Linden vond die gezelligheid een goede reden om met fithockey te starten.

Meteen gebleven

"Hartstikke leuk om met de senioren te spelen. Plezier maken, beetje ouwehoeren. Na mijn pensionering werd ik wat stijf. Ik deed mee aan de fittest van Vlaardingen in Beweging en las een folder over fithockey en ben gaan kijken en meteen gebleven. Dat is toch veel beter dan in je eentje op een stoel achter de planten. Die stijfheid is nu weg, mijn gewrichten zijn ook weer soepel. Ik voel me weer goed. En als ik na fithockey thuiskom, ben ik een stuk energieker", zegt de Vlaardinger. Ook de 78-jarige Elisabeth Verwaijen-Wanders prijst het sociale aspect. "Ik speel sinds een aantal maanden mee. Het bij elkaar zijn, is het leukste ervan. Zelfs als ik even niet mee kan spelen ga ik toch naar de training voor de gezelligheid. En ze hebben toch altijd een spelbegeleider met een fluitje nodig."

Wekelijks op woensdagmorgen van 9.30 uur tot 10.45 uur wordt er fithockey gespeeld bij Pollux. Aanmelden kan via: reneehelderop@gmail.com, of gewoon even langsgaan bij Pollux in de Broekpolder.

 

Meer berichten