Foto: Peter Spek

RET kiest mogelijk voor noodoplossing Hoekse Lijn

Door Peter Spek

VLAARDINGEN – Ook bij de gemeente Rotterdam en RET raakt het geduld op. Na bijna twee jaar vertraging rijdt de metro op de Hoekse Lijn nog steeds niet en wordt er aan een noodoplossing gewerkt om de reizigers, die nu nog gebruik moeten maken van vaak overvolle bussen in de spits, toch een beter vervoermiddel aan te bieden.
De noodoplossing omvat een terugvaloptie die in beeld komt wanneer de oplevering van de beveiligingssoftware nieuwe vertraging oploopt. Binnenkort moet duidelijk worden of dat het geval is. Alles hangt af van de testresultaten, die nog steeds worden uitgevoerd op de lijn tussen Schiedam en Hoek van Holland. Het grootste probleem blijft de beveiligingssoftware die nog altijd fouten bevat. Gebleken is bijvoorbeeld dat de de overgang op de Deltaweg in Maassluis niet goed sluit. Bij meer overgangen op het traject zou dat probleem kunnen spelen. Als blijkt dat de softwareproblemen blijven bestaan tijdens het testrijden, wil RET met minder metrostellen en op lage snelheid tóch gaan rijden. Dan zullen verkeersregelaars ingezet worden bij de overgangen om de veiligheid te waarborgen. Wanneer voor de noodoplossing wordt gekozen, duurt het nog zeker ruim twee maanden voor de eerste reizigers van de Hoekse Lijn gebruik kunnen maken.
De topsnelheid van de Hoekse Lijn ligt op 100 kilometer per uur. Met zo'n snelheid is het mogelijk om in ruim 20 minuten van Schiedam naar Hoek van Holland te reizen. Het is nog onduidelijk met hoeveel kilometer per uur de metro straks gaat rijden in geval voor de noodoplossing wordt gekozen en hoeveel metro's er gaan rijden per uur. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de metro op de Hoekse Lijn op 1 september 2017 zou rijden.

Meer berichten