Burgemeester Jetten was blij dat de gemeente Vlaardingen betrokken blijft bij de herontwikkeling van de plannen op het Unilever-complex. (Foto: Peter Spek)
Burgemeester Jetten was blij dat de gemeente Vlaardingen betrokken blijft bij de herontwikkeling van de plannen op het Unilever-complex. (Foto: Peter Spek) (Foto: )

Moderne lofts in het Unilevergebouw

door Peter Spek

In de plannen voor de herontwikkeling van het Unilever-complex aan de Olivier van Noortlaan zijn ruim 300 appartementen gepland in een loft-achtige stijl. Dit werd afgelopen donderdag bekendgemaakt bij de gezamenlijke presentatie van de gemeente Vlaardingen, Unilever en de nieuwe eigenaar van het omvangrijke complex; de Van Adrighem Group.

Vlaardingen - Naast appartementen moet ook gedacht worden aan horeca, onderwijs, sportvoorzieningen, gebouwen voor kunst en cultuur en winkels. Ook het ontwikkelen van een kenniscentrum behoort tot de mogelijkheden. Bij de ontwikkeling van de nieuwe bestemming blijft de gemeente Vlaardingen overigens betrokken, maar ook de inwoners van de haringstad mogen meedenken over bijvoorbeeld de toekomst van het tenniscomplex en de woningbouw. "Er ligt voor veel Vlaardingers veel emotie op deze locatie", liet burgemeester Jetten, tijden de ondertekening van de intentieovereenkomst met koper Leen van Adrighem weten.

"Ik ben blij dat wij als gemeente een belangrijke rol blijven spelen bij de herontwikkeling van dit gebied. De visie van de nieuwe koper kenmerkt zich door een geleidelijke overgang van werken naar wonen", liet Jetten weten. "Een deel van de bestaande gezichtsbepalende gebouwen, onder andere de hoogbouw aan de Deltaweg, wordt gehandhaafd en getransformeerd tot een nieuwe woonbestemming en dat spreekt ons zeer aan als gemeente."
De ruim 300 appartementen vormen een belangrijk onderdeel van het nieuwe plan van de Van Adrighem Group. "Het wordt geen standaard Vinex-wijk, maar loft-achtige appartementen", zegt Bart van der Worp van Inspire Real Estate BV, die de plannen moet gaan uitwerken. "Gezien de druk op de woningmarkt in Rotterdam, is er veel behoefte aan woningen in de regio en Vlaardingen is straks met de Hoekse Lijn uitstekend bereikbaar voor mensen die in Rotterdam werken of studeren."
Aan het einde van dit jaar moet de definitieve toekomstvisie van het plan op papier staan en kunnen de bouwvergunningen worden aangevraagd.
Unilever ontstond in 1929 uit een fusie tussen de Nederlandse Margarine Unie en het Engelse Lever Brothers, die in Vlaardingen de bekende Sunlight fabriek exploiteerde, waar in 1919 het eerste Sunlight-zeepje werd geproduceerd. De fabriek telde in die tijd rond de 1200 werknemers, vooral uit Vlaardingen. Hier kwam ook de onderzoeksafdeling te staan, waar veel bekende merken werden ontwikkeld zoals de magere mayonaise van Calve en de Magnum ijsjes.

Meer berichten