Piet Borsboom achter zijn computer voor het maken van een nieuw verhaal, of dvd met foto's en films. (Foto: Frans Assenberg)
Piet Borsboom achter zijn computer voor het maken van een nieuw verhaal, of dvd met foto's en films. (Foto: Frans Assenberg) (Foto: F. Assenberg)

Bijna honderd, maar nog enorm vitaal

Frans Assenberg

Piet Borsboom heeft er lang naar uitgekeken, maar eindelijk kan hij zijn 100e verjaardag vieren. De bekende Vlaardinger kreeg als veteraan onlangs een cameraploeg van de NPO op bezoek, maar de komst van de burgemeester vindt hij toch wel het leukst.

Vlaardingen - Mijn eerste vraag aan Piet Borsboom is hoe het komt dat hij zo oud is geworden? "Altijd buiten gewerkt!" is zijn gevatte antwoord. Maar het is toch wel meer dan dat? "We hadden een sober leven in de crisisjaren. Ik had vijf broers en het was geen vetpot. Al mijn broers zijn overleden. Mijn oudste broer en ik zijn 100 geworden."
Piet werkte het grootste deel van zijn leven als timmerman en uitvoerder. In zijn boekje 'De Timmerwinkel' heeft hij er uitgebreid over geschreven. Dat werkje werd een groot succes, want veel mensen herkenden zich erin. Door die werkzaamheden in Vlaardingen en omgeving deed hij veel vakkennis op maar ook leerde hij veel mensen kennen. "Voordat ik timmerman werd, had ik dokter willen worden, maar er was geen geld voor. Zes jongens laten studeren, dat ging niet. Ook niet een! Mijn streven was om uitvoerder te worden en dat gebeurde. Ik werkte veel met mijn broer samen en dat ging goed.''
Piet Borsboom ontmoette zijn vrouw Anna Lena en trouwde in 1950. Het stel kreeg een dochter Lena. "Ik wilde heel graag een dochter, want thuis zat ik altijd tussen de jongens, haha! Toen zij geboren werd was het heel slecht weer. De baby was erg mager, ze leek wel een konijntje. Maar het is een mooie meid geworden!" Naast zijn werk in Vlaardingen was en is Piet actief op zijn computer. Regelmatig, met name rond de jaarwisseling, stopt hij trouw een envelopje in mijn brievenbus met daarin een treffend gedicht over de toestand in de wereld. Onlangs had Borsboom nog een lijstje gemaakt van namen en bijnamen van bekende figuren uit de haringstad. "Ik weet niet waar die belangstelling voor geschiedenis vandaan komt. Als kind ging ik alleen de stad in en bekeek al die hofjes en straatjes. Dat vond ik geweldig." Piets echtgenote Lena overleed in 2006. Hij mist haar nog steeds en soms praat hij tegen haar. Een groot verlies. Jarenlang schreef Piet zogenaamde novelles en artikelen. 'Doe ik speciaal voor mijn kinderen. Ik heb heel de (Tweede Wereld)oorlog beschreven waaronder het onderduiken.''
Piet Borsboom, een bijzondere man, enorm bij de tijd, gedreven door rechtvaardigheid. En dan 100 jaar oud: de leeftijd der allersterken. We spreken af dat hij nog een lange poos zal blijven leven.

Meer berichten