Karin Fontijne heeft samen met Léanne Selles de schilderijen onthuld. (Foto Frans Assenberg)
Karin Fontijne heeft samen met Léanne Selles de schilderijen onthuld. (Foto Frans Assenberg) (Foto: )

Museum blij met schilderijen Pleijsier

Frans Assenberg

'Bescheiden collectie'

Museum Vlaardingen kreeg afgelopen week mooie schilderijen cadeau. Maar liefst drie schilderijen plus een van de Vlaardingse schilder Arij Pleijsier verwisselden van eigenaar. Uiteraard was iedereen die het museum een warm hart toedraagt enorm ingenomen met deze mooie geste.

Vlaardingen - De prachtige werken komen natuurlijk niet uit de lucht vallen! Het was mecenas André Fontijne en zijn dochter Karin die drie werken schonk, het vierde schilderij is door het Fonds Museum Vlaardingen aangekocht. Een dergelijke positieve en artistieke injectie kan het museum goed gebruiken. Het personeelsbestand is op orde. Er zijn enthousiaste vrijwilligers en er worden fraaie tentoonstellingen georganiseerd met niet in de laatste plaats de ondersteuning van de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen.

De overgedragen schilderijen zijn van 17 april tot en met 2 mei in het museum te bewonderen. In 2020, als het museum 100 jaar bestaat, is er een overzichtstentoonstelling over kunstenaar Arij Pleijsier gepland. Het museum gaat in de toekomst meer tentoonstellingen over kunst organiseren. Die over Pleijsier sluit mooi aan bij de te houden tentoonstellingen 'Schoon aan de haak, Schilderachtig vissersleven' en 'Jongkind onderweg, An artist born'.

De gekregen werken van Pleijsier betreffen de schilderijen Visserij voor de kust van de Orkneys (1845), Strandgezicht bij nacht (1855), Strandgezicht met ondergaande zon (zonder jaartal) en Strandgezicht bij Scheveningen met bomschuiten en badgasten (na 1850, zonder jaartal). De schilderijen zijn gebaseerd op schetsen die hij tijdens zijn reizen maakte.
De aanleiding voor deze happening was gelegen in het feit dat precies 200 jaar geleden (16 april 1819) kunstenaar Arij Pleijsier werd geboren in Vlaardingen. Zijn nalatenschap bestond uit schilderijen, aquarellen, waaronder veel marinetaferelen en stads- en rivierlandschappen. Zijn schilderijen bevinden zich in goede musea in Nederland en het buitenland. Museum Vlaardingen bezit al een monumentaal werk van hem, daar komen er nu dus vier bij.

Meer berichten